‘Covid -19 Yansımaları’ araştırma raporu yayınlandı

-covid--19-yansimalari-arastirma-raporu-yayinlandi-07052012

 ‘Covid -19 Yansımaları’ araştırma raporu yayınlandı

 EVDE EN ÇOK HANGİ AKTİVİTELERE İLGİ ARTTI

Günde 3 saatten fazla yapılan temizlik %2’den %21’e çıkarken

Pandemi döneminde uyku saati ise 12’ye çıktı.

 Korona Virüs salgını nedeniyle evde kalan insanların vakitlerini nasıl ve hangi aktivitelerle değerlendirdiğini Habitat işbirliği ile araştıran araştırma şirketi Big Cat Research, ‘Covid-19 Yansımaları ve Aktiviteler’ raporunu yayınladı. Araştırma 18 ile 35 yaş üzerinde, 613 katlımcı ile yapıldı. Kadınlar, kişisel gelişim ve yeni tariflere odaklanırken, erkekler ise yine kişisel gelişim, dizi izleme, ev temizliği ve uykuya daha çok zaman ayırmış.

 

Araştırmada, katılımcılarının büyük çoğunluğu eski alışkanlıklarına vakit ayırmak istedikleri ve ilgi duydukları hobi alanlarına odaklanmış. Araştırmanın yükselen alanı ise kişisel gelişime olan ilginin artması. Katılımcıların %34’ü günde en az 1-2 saatini bu konuya harcıyor. Araştırma uzmanları bu ilginin bireylerin kendilerini izolasyon sürecinin bittiği ana hazırladığını gösterdiğini, hayatlarında eksik ve geliştirmek istediği yönleri normal hayat akışındayken uygun ortam veya enerji sağlanamadığından dolayı yataktan çıkmayarak geçirmek yerine zamanı faydaya dönüştürmek en doğru karar olarak açıkladı.

 

Araştırmada diğer alanlarda ise Netflix, YouTube, Blu TV, Puhu TV gibi dijital platformlardaki %33’lük bir  izleyici kitlesi 3-4 saatini film veya dizi izlemeye harcayabiliyor.  ’Günde 1-2 saatimi mutfakta yeni tarifler deneyerek geçiriyorum.’ cevabını verenlerin %14 ise mutfakta geçirilen saatin 4 saate kadar çıktığının altını çiziyor. Kişisel bakım sekmesinde ise katılımcıların %46’sı 1 saatten az da olsa mutlaka gün içerisinde kişisel bakımıyla ilgilendiklerini belirtirken, %32 ise günde 1-2 saatini bu konuya ayırdığını söylüyor.

 

Ayrıca çoğunluk evde geçirdiği zamanın bir kısmını da egzersize ayırıyor. Evde spor yapanların sayısı da ciddi artış göstermiş. Günde 1 saatten fazla spor yapıyorum diyenlerin sayısı %20 oranında artış göstermiş. İzolasyon süreci hiç spor yapmıyorum diyenlerin oranı %53 iken, içinde bulunduğumuz süreç içerisinde bu oran %25’e düşmüş.

 

Diğer bir ilgi çeken konu ise evde temizlik alışkanlığımızdaki değişimler. İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde temizlik yapanların sayısı ve süresi oldukça artmış. Bir kaç ay önce hiç temizlik yapmayanların oranı %20 iken şu an %8’e gerilemiş. 1-2 saat temizlik yapanlar %28’den %34’e çıkmış. En dikkat çekici kısım ise günde üç saatten fazla temizlik yaptığını belirtenler %2’den %21’e çıkarak büyük bir artış göstermiş.

 

Ancak araştırmada negatif yönler de ele alınmış ve uyku problemi katılımcıların bu süreçten önce %49’luk oran ile günde 5-6 saat uyuyorum cevabını verirken, içinde bulunduğumuz dönemde bu oran yerini %34 ile ‘’8 saatten fazla uyuyorum.’’ cevabına bırakmış. Günlük uyku saatleri ortalama 12 saatlere çıktığı belirtilmiş.

Araştırmanın diğer ortaya çıkardığı negatif yön ise evde sürekli yeni tariflerin denenmesi ve vakit geçirmek için yemek yemeyi bir aktivite haline getirilmiş olması. 


Hibya Haber Ajansı