Merkezin seçimi

merkezin-secimi-20042010

Merkezin seçimi

Bu hafta 23 Nisan Perşembe günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 100. yaşını kutlayacağız. O gün piyasalar kapalı olacak. Bir gün öncesinde TCMB'nin olağan toplantısı var. Piyasa anketlerinde beklentilerde konsensus olmasa da 50 baz puanlık indirim ortalamada  gözüküyor. Bunda ana gerekçenin, virüs nedeniyle yavaşlayan ekonomiye destek olmak olduğunu görüyoruz.

 

Bizim beklentimiz ise faizde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Türkiye'nin içinden geçtiği dönemde yavaşlama var ancak ekonomi durmuş değil. Fakat  kurdaki yükseliş tedirginliği artırabilir. Çünkü yılbaşından beri geçen 110 günde dolar kuru % 17 yükselerek 6.93 e ulaşmış durumda.

 

Geçen haftaya başlarken BDDK’nın yurtdışı swap limitini özsermayenin % 1'i seviyesine indirmesi ile 6.68 seviyesinde olan kur üç günde % 2.5 değer kaybetti. Bu üç günde gelişmekte olan ülke paraları ortalamada % 0.6 değer kaybetmişti. Bu süreçte Faizde 100 baz puanlık sert indirim yapan G. Afrika’nın randı % 3.5 kayıpla TL den daha fazla değer kaybeden para konumunda oldu.

 

Bu haftaya başlarken BDDK yeni bir düzenleme daha yaparak aktif rasyosu hesabını güncelledi. Şurası bir gerçek ki daha yıl başlarken Türkiye'nin Nisan-Mayıs-Haziran aylarında vadesi dolan dış borçlarının toplam borçlar içindeki ağırlığı dikkat çekiyordu. Covid 19 nedeniyle dünyada dolara talebin artması ile bu sürece başlamadan TLnin de değer kaybetmesine yol açması biraz ters oldu.

 

Türkiye’nin G20 ülkeleri ile swap için görüşmeler yaptığına dair açıklamalar basına yansımıştı. Dün de TCMB Başkanı Uysal "Merkez bankalarıyla mevcut işbirliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler de yapıyoruz" dedi. BDDK'nın son düzenlemesi ile yurtdışından bir miktar dövizin yurtiçine girmesi bekleniyorken uluslararası bir swap anlaşması da döviz likiditesine katkı sağlayabilir.

 

Vadesi dolacak borçların durumuna baktığımızda; içinde bulunduğumuz Nisan ayında 6.9 milyar dolar, Mayıs'ta 9.5 milyar dolar ve Haziran'da 8.1 milyar dolar olarak gözüküyor. Yılın ikinci çeyreğindeki bu üç ayda özel bankalar yaklaşık 12 milyar dolar, kamu bankaları 1 milyar dolar, Merkezi Yönetim 2 tahvilin vadesi dolduğundan 5.5 milyar dolar ve reel sektör 5.3 milyar dolar yükümlülük altında olacak. Bu süreci atlattıktan sonraki aylarda ise rakamlarda ciddi düşüş görülecek.

 

Haftaya başlarken petrolde depolama kapasitelerinin de dolduğu haberleri Amerikan tipi petrolde % 5lik bir düşüşe yol açmış durumda. Dolar Endeksi % 0.2 değer kazanırken Rusya, Meksika paraları dışında gelişmekte olan ülke paraları  hafif değer kazandı. Asya borsaları ise karışık bir seyir izliyor.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 99 bine ulaştı. Hedge için 97 bin altına inilirse dikkatli olmak önerilebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı