3. Global Gastro Ekonomi Zirvesi’nde Trakya başrolde

-3.-global-gastro-ekonomi-zirvesinde-trakya-basrolde-03032001

 3. Global Gastro Ekonomi Zirvesi’nde Trakya başrolde

İstanbul’un yanı başında yeni bir destinasyon alanı olarak dikkat çeken Trakya bölgesinin sahip olduğu gastronomi ve turizm potansiyeli; Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’nin (TURYİD) öncülüğünde ve yerel yönetimlerin desteği ile yeniden keşfediliyor. Bakir toprakları ve mutfak kültürünün yanı sıra peynirleri, tarımı, hayvancılığı, bağları, şarapçılığı, üç denize açılan kıyıları ile Türkiye’nin yeni gastronomi rotalarından biri olan Trakya, 25 Mart’ta İstanbul’da düzenlenecek 3. Global GastroEkonomi Zirvesi’nin masaya yatırılacak.

 

Türkiye, gastronomi dünyasının en önemli organizasyonlarından birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yüksek katma değerli etkisini turizme eklemek, restoranları, gıda ürünlerini ve mutfağı ihraç ürünleri haline getirmek, ülke ve şehirleri destinasyon markalarına dönüştürmek için her alanda yenilikçi çalışmalara imza atan TURYİD, gastronomi dünyasının en önemli isimlerini, 25 Mart’ta, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek “3. Global GastroEkonomi Zirvesi”nde buluşturuyor.

 

Zirvede, Trakya lezzetleri ön planda

Dünyadaki sektör profesyonelleri, gastronomi meraklıları ve alanında çığır açan isimlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşacakları zirvenin odağında ise, Trakya bölgesi ve bölgenin turizm ve gastronomide sahip olduğu potansiyel olacak. Zirve kapsamında verilecek sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinde ise, konuklara Trakya mutfağının en önemli lezzetleri sunulacak. Zirvede “Trakya” ile ilgili de çeşitli oturumlar düzenlenecek.

 

Trakya’nın gastronomideki potansiyeli masaya yatırılacak

“Trakya Gastronomisi” başlıklı oturumda TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Global Gastroekonomi Zirvesi Başkanı Ebru Koralı, bölgenin potansiyelini ve neden zirve için seçildiğini anlatacak.

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, “Trakya Gastronomi Turizmi Potansiyeli” başlıklı oturumda, gastronomi ve turizm noktasında bölgede yapılan yatırım ve projeler hakkında bilgi verecek.

 

Bölgede gelişen bağcılık ve kaliteli şarap üretiminin beraberinde getirdiği yeni turizm anlayışı da ‘Trakya bağları’ başlıklı oturumda Mehmet Yalçın’ın moderatörlüğünde, üreticiler Zeynep Arca, Selim Ellialtı ve Mustafa Çamlıca tarafında masaya yatırılacak.

Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ali Çakır da şef Jülide Başkur’un sunumu ile “Yereli Yüceltenler”, bölgenin doğasını, suyunu, havasını ve insanını kısacası tüm güzelliklerini katılımcılarla paylaşacak.

 

“Gastronomi turizmini ön plana çıkaracağız”

Zirvenin, bölgenin gastronomi turizmine olumlu etkilerinin olacağına inandığını belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp, günümüzde insanların artık gastronomi turizmine çok daha fazla önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi; “Turizm dediğimizde aklımıza klasikleşmiş modern turizm türleri gelirdi. Doğa turizmi, kültür turizmi, sahil turizmi. Biz, Edirne’de bunların her üçünü çok canlı yaşama imkânı buluyoruz. Ama turizm artık post modern versiyonları da ortaya çıkmaya başladı. Dünyada artık yeni gastronomi destinasyonları ortaya çıkıyor. Artık insanlar gastronomi turizmine çok daha fazla önem veriyorlar. İnşallah zirvenin de katkısıyla Edirne’de önümüzdeki dönemde doğa, kültür ve sahil turizminin yanına gastronomi turizmini de ön plana çıkaracağız. Zirvenin Trakya bölgesine olumlu anlamda yansımaları olacaktır.”

 

“Edirne, gastronomide bir adım daha ileri gidecek”

Edirne olarak zirvede yer alacaklarını vurgulayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; “Bölgedeki çalışmaları nedeniyle TURYİD üyelerini ağırladık ve onların uzmanlıklarından, donanımlarından ve bilgilerinden yararlanma fırsatı bulduk. Edirne özgürlüklerin sonuna kadar yaşandığı, herkesin birbirine kucakladığı bir şehir. Edirne’de doğan Fatih Sultan Mehmet’in değişiyle; insanlara aç mısın, tok musun, bir derdin mi var gibi insanın insana soracağı soruların sorulduğu bir şehir. Edirne; sevginin, saygının, hoşgörünün, birbirini olduğu gibi kabul etmenin somut örneklerinden biri. Edirne’mizin tarih, sosyo-kültürel değerler ile harmanlanmış olan mutfağı ile ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’nde olacağız. İnanıyorum ki, bu zirve ile birlikte Edirne’nin sahip olduğu gastronomi bir adım daha ileriye gidecek, tanıtımına katkı sağlayacak ve olumlu geri dönüşleri de beraberinde getirecektir” dedi.

 

Trakya’nın potansiyel yeniden keşfediliyor

Zirve kapsamında TURYİD tarafından Trakya bölgesinde gerçekleştirilen çok önemli bir saha çalışmasının sonuçları da katılımcılarla buluşturulacak. Bakir toprakları ile İstanbul’un yanı başında yeni bir destinasyon alanı olarak dikkat çeken ve mutfak kültürünün yanı sıra peynirleri, tarımı, hayvancılığı, bağları, şarapçılığı, üç denize açılan kıyıları, iki komşu ülkeye açılan kapıları ile Trakya’nın, turizm ve gastronomideki potansiyeli TURYİD’in öncülüğünde yeniden keşfediliyor. ‘Rota Trakya’ adını taşıyan rehber Edirne, Trakya, Kırklareli Valilikleri, Belediyeler ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteği ve uzmanlarca uzun süren bir saha çalışmasının sonucunda hazırlandı. Rehber, Türkiye’nin yeni gastronomi rotalarından birini oluşturan Trakya’nın mutfağını yaratan kültürler kuşağını anlamayı, tanıtmayı ve ona hak ettiği saygıyı göstermeyi amaçlıyor.

 

Sosyolojik, coğrafik ve kültürel patikaların izi sürüldü

Trakya mutfağını yaratan bin bir çeşit lezzeti bir araya getiren rehberin içeriği ise mutfak kültürü araştırmacısı ve yazarı Nilhan Aras ile Yerküre Yerel Çalışmalar Bilimsel Araştırma Kooperatifi uzmanları tarafından hazırlandı. Lezzetin ve onu yaratanların izinin sürüldüğü rehberde Edirne’yi, Tekirdağ’ı, Kırklareli’ni ziyaret etmek isteyenler için bağ rotaları, peynir üretim destinasyonları, ciğerciler, köfteciler, esnaf lokantaları, tatlıcılar, yol lokantaları, meyhaneler, ilçelerin, köylerin saklı kalmış lezzet durakları, köy üretici pazarları ve şenlikleri hakkında doyumsuz bir bilgi sofrasına yer verildi. Rehber, alışılageldik gastronomi rehberlerinin ötesinde, lezzet son durağına giden sosyolojik, coğrafik ve kültürel patikaların izini sürüyor.

 

“Trakya mutfağında önemli bir boşluğu dolduracak”

Rehberin hazırlanmasını sağlayan TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi ve 3. Global GastroEkonomi Zirvesi Komite Başkanı Ebru Koralı, ortaya çıkarılan eserin Trakya mutfağının hem ülke içinde hem de yurt dışında tanıtımında önemli bir boşluğu kapatacağını söyledi. Dünya turizminde sürekli büyüyen gastro-turizm ve gastro-ekonomi içinde Türkiye’nin hak ettiği payı alabilmesi için rehberin önemli bir enstrüman olacağının altını çizen Ebru Koralı; “Dünyada artık ne yediğimiz kadar, tabağımıza ulaşan gıdanın öyküsü de önemli hale geldi. Yerel tohum, kadim bilgi, doğa dostu ve geleneksel üretim dünya gastronomisinin temel unsurları. Biz de bu rehberle Trakya Bölgesinin tüm değerlerini Global GastroEkonomi Zirvesi vesilesiyle gastronomi dünyasına tanıtmayı arzuluyoruz” diye konuştu.


Hibya Haber Ajansı