Bursa’dan incir üreticisine “can suyu”

Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl siyah incir fiyatlarının beklentinin altında kalması nedeniyle piyasa fiyatlarının 1-1,5 TL üzerinden incir alımlarını başlattı.

Bursa’dan incir üreticisine “can suyu”

Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl siyah incir fiyatlarının beklentinin altında kalması nedeniyle piyasa fiyatlarının 1-1,5 TL üzerinden incir alımlarını başlattı.

Büyükşehir Belediyesi, siyah incir pazarında yaşanan daralma ve ‘rekoltenin yüksek olmasına bağlı’ değer kaybı üzerine yeniden devreye girdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile birlikte Çeltik Mahallesi’ndeki incir alım noktasına ziyarette bulundu.

Günlük olarak açıklanan ve piyasa fiyatlarının 1 - 1,5 TL üzerinde belirlenen rakamlarla hem ihraçlık hem iç piyasalık hem de reçellik incir alımları yapılıyor. Üreticilerin de yoğun ilgi gösterdiği alımlarda incirler, konunun uzmanları tarafından kategorize edilip, değerlendiriliyor.

Çeltik Mahallesi’ndeki alım noktasına yaptığı ziyarette, üreticilerle görüşen Başkan Aktaş, Bursa’nın üçüncü büyük incir üreticisi olduğunu ve üretilen incirin de yüzde 70’e yakının ihraç edildiğini hatırlattı.

Piyasada hak ettiği değeri bulamayan bazı tarım ürünleri ile alakalı fiyat dengeleme alımları yaptıklarını hatırlatan Başkan Aktaş, geçtiğimiz yıl piyasa fiyatlarının iyi olması nedeniyle incirde bir alım yapmadıklarını vurguladı.

Bu yıl hem rekoltenin yüksek olması hem de dünya genelinde yaşanan ekonomik krizlere bağlı ihracatta yaşanan düşüş nedeniyle incir fiyatlarının beklenenin altında kaldığını dile getiren Başkan Aktaş, “İhracatla alakalı bir daralma söz konusu. Beraberinde geçen yıla göre yüzde 50 civarında bir üretim artışı söz konusu. Bu da fiyatın beklentilerin altında seyretmesine sebep oldu.” ifadesinde bulundu.

Günlük fiyatlandırma

Konunun tüm taraflarıyla bir araya gelerek yaptıkları görüşmeler sonucunda destekleme alımlarını başlattıklarını kaydeden Başkan Aktaş, “Her gün açıklanan piyasa fiyatlarının 1 – 1,5 TL üzerindeki fiyatlarla Çeltik Mahallesi’ndeki Soğuk Hava Deposu’nda alımlara başladık. Önceki yıllarda sadece ihraç edilecek inciri alıyorduk.” dedi.

Bu yıl her üç kategorideki ürünü de aldıklarını belirten Başkan Aktaş, “Fiyatlar daha da düşük seyreder gibi bir beklenti içinde olanlar varsa, buradan uyarmak istiyorum. İncir sezonu 25-30 günlük bir süreç. Biz geçen yıl alım yapmadık ama son 5 yılda yaptığımız regülasyonun 2 katını yapacak güçteyiz. Hem bizim alımlarımız hem de diğer alıcılarla birlikte üretilen incirin tamamını tüketmiş olacağız. İnşallah incir üreticisinin de mutluluğunu temin etmiş olacağız.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı