Yurtiçinde Erdoğan-Putin görüşmesi, dışarıda ise virüs gelişmeleri takip edilecek

yurticinde-erdogan-putin-gorusmesi-disarida-ise-virus-gelismeleri-takip-edilecek-05032008

Yurtiçinde Erdoğan-Putin görüşmesi, dışarıda ise virüs gelişmeleri takip edilecek

Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemlere her gün bir yenisi eklenirken salgın hız kesmeden yoluna devam ediyor. Çin’de koronavirüs kaynaklı ölüm vakaları 3 bini aşarken küresel vaka sayısı 94.410’a ulaştı. Çin dışında en hızlı yayılan ülkelerden biri olan Güney Kore’de vaka artış hızı düşerken ABD ve Avrupa’da artıyor. ABD’nin ekonomik büyüklük olarak en önemli eyaletlerinden Kaliforniya’da yaşanan ilk ölümün ardından ise acil durum ilan edildi. ABD’de ise virüsle mücadele için kesenin ağzı açılıyor. ABD Temsilciler Meclisi virüsle mücadele için 7,8 milyar dolarlık harcama paketini duyurdu. İki partinin de destek verdiği paket geçen hafta Donald Trump’ın planladığı harcama miktarının üç katı büyüklüğünde. Uluslararası kurumlardan da virüsün olumsuz etkisine karşı adımlar geliyor. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 10 milyar doları sıfır faizle gelir düzeyi en düşük ülkelere ayrılmak üzere 50 milyar dolarlık bir paket üzerinde çalışıldığını açıkladı. Merkez Bankalarından da Fed’in acil faiz indirimi sonrası sinyaller gelmeye devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralmaya hazırlanan Andrew Bailey, bankanın Hazine ile birlikte el ele çalışacağını belirterek nakit sıkıntısı yaşanan şirketlere yardım etmek gerekebileceğini belirtti. Kanada Merkez Bankası da Fed’in hamlesini takip ederek 50 baz puan faiz indirdi.

İdlib’de Bahar Kalkanı operasyonunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya ile İdlib’i ve iki ülke arasındaki bozulan ilişkileri değerlendirmek amacıyla bugün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Erdoğan’ın ajandasındaki en önemli madde İdlib’de ateşkesin tesisi olacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmenin öncelikli hedefini “Moskova’ya giderken temel çerçevemiz Rusya Federasyonu ile imzaladığımız İdlib mutabakatı çerçevesinde acilen bir ateşkesin sağlanmasıdır” sözleriyle özetledi. Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından konuşan Kalın “İdlib’de yaşanan hadiseler çerçevesinde, bir ortak anlayışla bir mutabakata varma ümidiyle gidiyoruz” ifadelerini kullandı. Zirvede ayrıca İdlib’deki milyonlarca mültecinin durumu da görüşülecek. Kıdemli bir Türk yetkili Putin’den milyonlarca mültecinin yerleştirilmesi için yeni bölge planını kabul etmesinin isteneceğini belirtti. Putin ise Esad’ın tüm ülkede yeniden kontrolünü destekliyor. Yapılan bazı yorumlarda Erdoğan’ın tüm taleplerinin karşılanmasa da Putin’in Esad’ı bazı tavizler vermeye ikna etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor. Erdoğan 10:30’da Ankara’dan Moskova’ya hareket edecek.

OPEC ve müttefikleri petrol arz kesintisinin bu yılki seyrine karar vermek üzere Viyana’da toplanacak. Fakat Suudi Arabistan ve Rusya arasında görüş ayrılıkları zirve başlangıcına kadar giderilemedi. Çarşamba günkü ortak izleme komitesi toplantısında Suudi Arabistan petrol arz kesintisini 1,5 milyon varile çıkarma teklifini sürdürürken Rusya ikinci çeyreğin sonuna kadar mevcut arz kesintisinin devamını savunuyor. Özellikle virüs gölgesinde petrol talebinin düşmesi de daha fazla kesintiden yana olan Suudi Arabistan’ın elini güçlendiriyor.

ABD’nin salgına karşı agresif bir harcama paketi açıklamasıyla risk iştahı yeniden yükseldi. S&P 500 endeksi çarşamba gününü %4,2 yükselişle kapadı. Ancak bu yükselişler aynı zamanda yüksek volatilite anlamına da geliyor. S&P 500 son 8 işlem gününün 5’inde %3 üzeri hareket yaşadı. 10 günlük yıllıklandırılmış fiyat değişimi 2011’den bu yana en yüksekte gerçekleşti. S&P 500 vadelileri ise %0,6 düşüş yaşayarak açılışta çarşamba günkü kazanımların bir kısmının geri verilebileceğine işaret ediyor. Asya’da da ılımlı yükselişler görülüyor. Japon Topix %0,6, Güney Kore Kospi %0,3, Şanghay Bileşik ise %0,5 değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de virüse karşı harcama adımı sonrası dört baz puan yükselişle %1’in üstüne tekrar oturdu.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı