20 Saniye’ye mücadelelerini sığdırdılar

20-saniyeye-mucadelelerini-sigdirdilar-08032005

20 Saniye’ye mücadelelerini sığdırdılar

 

Kendi alanlarında toplumsal cinsiyet kalıplarının ötesine geçebilmiş, toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda mücadele vermiş ve daha yaşanabilir bir dünya için çalışan 10 kadın ve 1 erkek, 20 fotoğraf, 20 saniye formatında eşitlik serüvenlerini İstanbullularla paylaştılar. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi ve Beşiktaş Belediyesi iş birliğinde Ortaköy, Kethüda Hamamında gerçekleşen Nesiller Boyu Eşitlik Seninle Başlar etkinliğine çok sayıda izleyici katıldı. 

Etkinlik kapsamında rol modeller Pecha Kucha formatında 20 fotoğraf sunarken her fotoğrafta 20 saniye konuşarak anlatımlarını gerçekleştirdi. Oyuncu, Yönetmen ve Senarist Gupse Özay, Türkiye’nin ilk kadın ağır vasıta şoförü Leyla Ağaçkoparan, emzirmeyi kolaylaştırıcı kıyafetler tasarlayan Ilgın Yazgan gibi farklı alanlarda uzman konuşmacılar, kendi hikayelerini anlatırken kadın ve kız çocuklarının güçlenmesine de nasıl katkıda bulunduklarını izleyicilerle paylaştılar.

Beşiktaş Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Zeynep Karaman ve BM Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova’nın açılışını gerçekleştirdiği etkinlik, geçmişten günümüze Türkiye’de kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği kazanımlarını sunan Türkiye’de Nesiller Boyu Eşitlik Sergisiyle devam etti. Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin Beşiktaş Belediyesinin desteği ile hazırladığı Türkiye’de Nesiller Boyu Eşitlik interaktif sergisi 11 Mart’a kadar İstanbulluların ziyaretine açık olacak.

Kendi hikayeni paylaş

Kronolojik bir sırada Osmanlı’dan bu yana kadın hakları alanında elde edilen kazanımları sunan interaktif sergi, ziyaretçileri sergiyi tamamlamaya davet ediyor. Kadın, erkek, kız ve oğlan çocuğu, sergiye gelen herkesin kendi hikayelerini paylaşmaları için boş bir alanın bırakıldığı sergi panelleri üzerine ziyaretçiler kendi eşitlik yolculuklarına dair anılarını yerleştiriyor. Bu yolculuklarında kendilerine eşlik eden objeler, anılar, fotoğraf ya da hatıralarını iliştirebileceği sergi 11 Mart Çarşamba gününe kadar açık olacak.

Nesiller Boyu Eşitlik

Kadın ve kız çocuklarının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bir dönüm noktası olan 2020 senesi boyunca Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Kampanyası kapsamında tüm nesilleri ortak umut olan eşit bir geleceğe ulaşmak için birlikte hareket etmeye davet ediyor. Kadın hakları alanında gelmiş geçmiş en vizyoner yol haritasını çizen Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformunun 25. yıldönümü olan 2020 senesi süresince tüm  dünyada farklı nesiller, coğrafyalar, kültürlerden gelen kadın ve erkeklerin bir arada toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak için yol haritası çizeceği etkinlikler düzenlenecek.

“Nesiler Boyu Eşitlik için değişim zamanı!”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BM Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova, kadın hakları konusunda son 25 yılda önemli gelişmeler olduğunu ancak bugün toplumsal cinsiyet eşitliğini tam anlamıyla gerçekleştiren hiçbir ülke olmadığını söyledi. Varbanova, “Nesiller Boyu Eşitlik için değişim gerekli. Bu ancak hep birlikte güçlerimizi birleştirirsek, kararlılık ve cesaretle hareket edersek mümkün. Kadın ve kız çocukları için ve hepimiz için eşit bir geleceği birlikte inşa edebiliriz” dedi.

Beşiktaş Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Zeynep Karaman Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin kamusal alanda kadınlara yönelik şiddete son vermeyi hedefleyen ateş böcekleri ile ‘Karanlığı Aydınlat’ kampanyasına Beşiktaş Belediyesi olarak destek verdiklerini ve interaktif haritada işaretlenen sokakları aydınlattıklarını söyledi. BM Kadın Birimi ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Karaman konuşmasına şöyle devam etti: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınların hayatın her alanında verdikleri mücadelenin günü. Bugün dünyayı saran mor dalga, hem toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin vahametinin hem de kadın dayanışmasının daha da büyüdüğünü gösteriyor. Dünyanın farklı ülkelerinde kadınlar, eşit işe eşit ücret için, eşit hak ve fırsatlar için, taciz ve şiddetin, kadın bedeni üzerinde erkek tahakkümünün son bulması için mücadele ediyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın mücadele tarihinde emek vermiş tüm kadınları saygı ve minnetle anıyorum.”

Konuşmacılardan mesaj var!

Kendi serüvenlerini anlatan 11 rol modelden başta kadınlar olmak üzere herkese mesaj var,

Oyuncu, Yönetmen ve Senarist, Gupse Özay: Savaşmak yerine, barışmayı seçen kadınlara selam olsun!

İnandığı Yoldan Vazgeçmeden Yürüyen Avukat, Canan Arın: “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutlaka hayata geçirilmesi gerekir.”

Milli Atlet, Olimpik Sporcu, Kadın Erkek Eşitliği Savunucusu, Eda Tuğsuz: “Kadın ve kız çocuklarının desteklenmeye #YerdenGöğeHakkıVar”

Yarının Kadınları Komitesi Üyesi, Gönüllü, Hak Savunucusu, Gayed Sened: “Anneler çocuklarına güçlü olmayı öğrettiklerinde dünyanın daha iyi bir yer olacağına inanıyorum. Önümüze bakmalı, geleceğe uçmalı ve ateş böcekleri gibi etrafımızı aydınlatmalıyız.”

Kadın Hakları Aktivisti, YAKA-KOOP Gönüllüsü, Gülmay Gümüşhan: “Erken yaşta evliliklerde makas kesmez, iğne dikmez.”

İlgili Babalık, Eşitlik, Her Çocuk İçin Eşitlik Aktivisti, Hasan Deniz: “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkekler kendilerini dönüştürmeli.”

Girişimci, Kadın, CEO, Ilgın Özdemir Yazgan: “Her şey güçlü ve mutlu bir anneyle başlar. Çünkü onun yetiştireceği mutlu bir çocuk değiştirebilir dünyayı. Yıkın kalıpları, dışarı çıkın! Kendinizi besleyemezseniz çocuğunuzu besleyemezsiniz.”

Türkiye’nin İlk Kadın FIFA Hakemi, İlk Kadın Futbol Antrenörü, Akademisyen, Doç. Dr. Lale Orta: “Sağlık ve üst düzey performans için spor ve fiziksel aktiviteye katılımda eşit fırsatlara sahip olmak her kadının hakkıdır.”

Türkiye’nin İlk Kadın Ağır Vasıta Şoförü, Leyla Ağaçkoparan: “Engel olmaya çalıştılar, 15 kere sınava girdim, ehliyeti öyle verdiler. Yılmayın, eşitlik gelecek.”

SADA Kadın Kooperatifi Üyesi, Aktivist, Girişimci, Nazire Öztürk:  Biz kadınların bir araya gelerek kadın dayanışması için güçlenmesi mümkün.


Hibya Haber Ajansı