Büyükşehir'den haşere ile mücadeleye dev destek

buyuksehirden-hasere-ile------mucadeleye-dev-destek---13032009

Büyükşehir'den haşere ile 
    mücadeleye dev destek

Başkan Yılmaz, bu yıl haşere ile mücadele konusunda ortak hareket ederek daha verimli sonuçlar alacaklarını söyledi. 

 

 

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, haşere ile mücadeleyi 20 ilçe belediyesi ile koordineli bir şekilde yürütmeye devam ediyor. Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir AK Parti Milletvekili Adil Çelik, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, MHP İl Başkanı Ekrem Gökay Yüksel, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ilgili personelin katılımı ile gerçekleşen törende ekipmanlar ve araçlar teslim edildi.

12 AY MÜCADELE EDİLİYOR
Haşere ile mücadele, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından il genelinde 20 ilçe belediye başkanlığı ile koordineli şekilde, 72 bin 900 hektar alanda yürütülüyor. Temiz bir çevre, sağlıklı bir toplum anlayışı ve vatandaşların yaz sezonunu huzurlu geçirmesi amacıyla kış sezonu boyunca kaynak tarama ve ergin sivrisineklerin konakladığı kanalizasyon hatlarında yapılan sıcak sislemeler, tespit edilen diğer kaynakların pasifize edilmesi ve hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte larva mücadelesi önemli bir hassasiyet ve özveriyle sürdürülüyor.

WHO'NUN İNSEKTİSİTLERİ KULLANILIYOR
Sivrisinek üreme kaynakları olan; durgun sular, fosseptikler, rogarlar, inşaat bodrum suları, dere yatakları, bataklıklar, sazlık alanlar ve süs havuzlarının insan ve çevre sağlığı açısından güvenli olan doğal larvasitlerle ilaçlanmasının yanında karasineklerin üreme ve konaklama noktaları olan gübrelikler, çöp konteynırları ve çöp depolama alanlarında yıl boyunca  rutin program kapsamında mücadele gerçekleştiriliyor. Haşere mücadele faaliyetlerinin etkin, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde yapılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütünün (World Health Organization-WHO) önerdiği ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan insektisitler kullanılıyor.

PERSONEL EĞİTİMDEN GEÇTİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyes ile ilçe belediyeleri arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında ilçe belediyelerine; araç, ekipman ve biyosidal ürün desteği verilerek çalışmaların daha etkin ve yerinde hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Bu kapsamda 50 adet araç, 34 adet pulverizatörlü ULV, 6 adet mist blower, 20 adet kanal sisleme cihazı dağıtımı yapıldı. Haşere ile mücadelede görev alacak ilçe belediyelerinin teknik personeli Sağlık Bakanlığınca düzenlenen 'Haşere İle Mücadele Mesul Müdürlük Eğitimi'ne katıldı. Uygulayıcı personel ise Halk Sağlığı tarafından verilen uygulamalı eğitimlere katılım sağladı.

BAŞKAN YILMAZ: LARVA YERLERİ TESPİT EDİLDİ

2019 Nisan ayından itibaren hep beraber Balıkesir’i nasıl kalkındıracakları düşüncesiyle yola çıktıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz "İnsanımıza daha huzurlu ortamlar nasıl sağlarız, bunları ilçe belediye başkanlarımız, ilçe belediye başkan yardımcılarımız ve idarecilerimizle beraber tartışıyoruz, konuşuyoruz. İnşallah bu sene sinekle, haşereyle mücadele vereceğiz, beraber hareket edeceğiz. 2015 yılında tüm şehri kapsayan haşereyle mücadele operasyonu başladı. Larva yerleri tespit edildi. Tek sıkıntı ilçe belediyelerinin burada devre dışı kalması oldu. Yani bir profesyonel ekip sahaya çıkıp Balıkesir merkezden yönetilen bir sistemle her yeri ilaçlıyordu. Bunun maliyeti de yüksek yerel yöneticilerin olaylara müdahalesi az olduğundan dolayı da gerçek sorunları çözmede belirli noktalarda geç kalınıyordu." dedi.
 

PERSONELE PROFESYONEL EĞİTİM
Haşere sorununu ilçe belediyelerinin çalışanlarıyla çözdüklerini ifade eden Başkan Yılmaz "Büyükşehir Belediyesi; araç, ilaç ve burada kullanılacak ekipmanı sağlarken ilçe belediye başkanlarımız da operasyonel yönetimi kendi personeliyle sağlayacak. Bunun için tabii ki eğitim gerekiyor. İlaçlanacak bölgelerle ilgili bir bilgi birikimi gerekiyor. Bunlar önceden tespit edilmiş, burada çalışacak bütün arkadaşlara; larvayla nasıl mücadele edilir, uçkun haline dönüştükten sonra bunlara nasıl müdahale edilir, karışımlar nasıl yapılır eğitimleri veriliyor." dedi.

"MAKİNELERDE SAYAÇ SİSTEMİ VAR"

Araçların hepsinde araç takip sistemi olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz "Makinelerimizin üzerinde de ilaç atılıp atılmadığını ölçen sayaç var. İlaçlama haricinde o araçların üzerindeki ilaçlama makineleri portatif olduğundan dolayı belediye başkanlarımızın inisiyatifinde o araçlar belediyelerin farklı işlerine de hizmet edilmiş şekilde Büyükşehir Belediyesi tarafından veriliyor. İnşallah, mücadeleyi doğru bir şekilde yapar, yaptığımız hatalardan ders alırız ve bir sonraki sene önleyici tedbirlerimizi daha güzel yaparız. Bu süreç içerisinde tecrübelerimizi birbirine katarak insanlarımızın daha huzurlu bir şekilde yaşamasını sağlarız." dedi.

HİZMETTE SİYASİ AYRIM YOK

Verilen tüm araçların ve ilaçların Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu söyleyen AK Parti Balıkesir Milletvekili Adil Çelik "Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelere ilaçların atılacağı alanlarına kadar her şeyi ilçe belediyelerine verdi. Bunu yaparken de AK Partili, CHP'li, İYİ Partili diye siyasi ayrım yapmadı. Önemli olan Balıkesir'in hizmet alması, Balıkesir'in marka değerinin yukarıya çıkmasıdır. Biz, bu zihniyetle çalıştık ve hala da bu zihniyetle çalışmaya devam ediyoruz. Daha yaşanabilir bir Balıkesir için yapılan bu çalışmalardan dolayı 20 ilçemize ve Büyükşehir Belediye Başkanımızı tebrik ediyor, başarılar diliyorum." dedi.


"BU YAZ HAŞERESİZ GEÇECEK"
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin önderliğinde 20 ilçe ile beraber sağlıklı bir hizmet için bir araya geldiklerini belirten Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, önümüzdeki yazın daha tertemiz geçireceklerini ve belediyelerin bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin kendi adlarıyla yarıştığına dikkat çeken Vali Yazıcı "Marka şehir kavramı bu şekilde doğdu, ısrarla da devam ediyor. Artık dünyada birçok ülke şehirlerin adı ile anılıyor. Dolayısıyla bizimde Balıkesir olarak marke şehir olabilme kendi kategorisinde parmakla gösterilebilir olmanın gereklerini başta büyükşehir belediyesi, ilçe belediyelerimizle birlikte sağlamaya gayret ediyor. Bizde devlet olarak bu öncü kuruluşlara yardımcı oluyoruz. Önümüzde yaz haşaratla mücadele noktasında sıkıntımız olmayacak. Büyükşehir'in, Körfez bölgesindeki kanalizasyon ile ilgili büyük çalışmalarının altını çizmek isterim.  Onlarca belde vardı orada hiçbirisi arıtmasını yapıp bırakamıyordu çünkü çok maliyetli. Büyükşehir geldi şimdi Altınoluk’ta, Ayvalık’ta tertemiz sularımız akıyor, denizimiz temiz bu büyükşehirin sayesinde oluyor bu model doğru modeldir. Balıkesir'in daha iyi bir il olması parmakla gösterilir olması için insanların milyonların rahatlıkla gidebilirsiniz, gezebilirsiniz yatabilirsiniz yiyip içebilirsiniz diyeceği illerin başında olma gayretimiz devam edecek." diye konuştu.


Hibya Haber Ajansı