Para politikalarında “temkinli” güvercin duruş gerekliliği

para-politikalarinda-temkinli-guvercin-durus-gerekliligi-17062001

Para politikalarında “temkinli” güvercin duruş gerekliliği

Powell, Senato önünde yaptığı yarıyıl sunumunda ekonomiye dair çizdiği tabloda bir değişiklik yapmadı ve son Fed toplantısındaki söylemlerini büyük ölçüde devam ettirdi. Bu kapsamda ön plana çıkan söylemler; ekonominin pandemi öncesi durumuna gelmesi için çok yol kat etmesi gerektiği, enflasyonun kayda değer süre hedeflenenin altında kalacağı ve Fed’in para politikasında ihtiyaç duyulan bütün hamleleri yapmaya devam edeceği şeklindeydi. Her ne kadar son FOMC’de pek ayrıntı verilmemesi kısa süreliğine “Fed beklemeye geçti” şeklinde yorumlanmış olsa bile, Fed’in parasal genişlemede şirket finansmanına yoğunlaşan yeni hamleleri ile teşvik furyasının genişleyerek devam ettiği görüldü. Powell, bugün aynı sunumu Temsilciler Meclisi’nde tekrar edecek.

Ekonomiler şu konjonktürde kendi hallerine bırakılamaz. Daha organik büyüme sağlanmasına çok var. Gelen birkaç data iyi olsa bile bunlar V şeklinde toparlanma ile ilişkilendirilemez. Çünkü karşılaştırmalı datalar şu anda kötü dönemi baz alıyor. Dolayısıyla artış oranlarındaki sapmalardan ziyade hesaplanan endeksler üzerinden ekonominin durumunu ele almak şu noktada daha doğru. Sonuçta değişim oranları lineer eğilimli bir grafik vermeyecektir size. Önemli olan normal döneme göre olan konumumuz.

Vaka sayıları anlamında ABD’nin bazı eyaletlerinde ve Pekin'de işler iyiye gitmiyor. Aslında olayın 2. dalga olup olmadığı da tam belli değil, bu daha çok ilk dalganın uzantısı gibi görünüyor. Zaten ekonomileri salgın bittiği için değil, finansal yükü hafifletmek için açmışlardı. Toparlanma senaryoları ya 2. dalga olmayacak ya da olsa bile yönetilir kalacak varsayımına dayanıyor. Haliyle, büyük ekonomiler topyekün bir yeniden kapanmayı kaldıramaz.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı