Davos bitiyor, gözler Merkel ziyaretinde

davos-bitiyor-gozler-merkel-ziyaretinde-24012008

Davos bitiyor, gözler Merkel ziyaretinde

Davos Zirvesinin bugün son günü olacak. Dün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın bir oturumda yapmış olduğu açıklamalar yakından izlendi. Özellikle TCMB bağımsızlığına yapılan atıf piyasalar tarafından pozitif karşılandı. Endeks ise dün güne negatif başlayıp, gün içinde karışık bir seyir izlemesine karşın günü %0.17 ekside 122.540 puanla tamamladı. Dolar/TL kurunda ise 5.90-5.95 bant hareketi hakim olurken, aşağıda 5.90 seviyesi kritik önemini koruyor. Ayrıca bugün Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ziyarette önemli başlıkların görüşülmesi beklenmekte ve bu durum TL varlıklar nezdinde pozitif yorumlanabilir. Diğer yandan EBRD’nin Türkiye’ye yatırım açıklamasının özellikle endeks kanadına olumlu yansıması beklenebilir.

Yurtdışı borsalarda ise Çin’de piyasalar bir hafta boyunca bugünden itibaren bahar tatili nedeniyle kapalı olacak. Diğer endekslerde ise karışık bir seyir hâkim. Özellikle koronavirüsü nedeniyle artan endişeler para birimleri ve hisse senedi piyasası üzerindeki baskısı devam ederken artık daha sınırlı kaldığı gözleniyor. Bugün yurtdışı takviminde Davos zirvesinin yanında gün içinde öncü PMI verileri olacak. Daha çok haber başlıklarının etkili olduğu bugünlerde sürpriz gelişmeler daha önemli olabilir.

Davos bitiyor, gözler Merkel ziyaretinde...

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD, İran Ulusal Petrol Şirketi'nin milyonlarca dolarlık ihracat yapmasına yardımcı olan altı firmayı, ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

·         ECB, piyasa beklentilerine paralel şekilde faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Banka, politika faizini %0,0, mevduat faizini %-0,50, marjinal fonlama faizini ise %0,25 seviyesinde aynı bıraktı.

·         Hazine ve Maliye Bakanı B.Albayrak Davos’ta TCMB’nin Fed kadar bağımsız olduğunu belirtti. Albayrak, TCBM’nin tek sorumluluğunun fiyat istikrarının olmadığını, finansal istikrarı da gözetmesi gerektiğini dile getirdi.

·         ECB Başkanı C.Lagarde, düşük faizlerin kaygı verici olduğu, gözden geçirme sürecinde düşük faizlerin yan etkilerini de değerlendireceklerine açıklamalarında dikkat çekti.

·         Trump’ın görevinden azledilmesi talebiyle yargılandığı Senato’daki oturumların ikinci gününde Demokratlar gerekçelerini sunumlarla anlattı ancak savundukları tezler Cumhuriyetçi senatörleri ikna edemedi.

·         İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin yasa tasarısına onay verdi.

·         Almanya Başbakanı Merkel’in bugün Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

EBRD Başkanı Suma Chakrabarti Davos Zirvesi'nde Chakrabarti, Türkiye'de bu yıl 1 milyar Euro’luk bir yatırım yapabileceklerini söyledi.

·         Borsa İstanbul’da yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı