Pazartesi günkü kayıplarını geri almakta zorlanıyor

pazartesi-gunku-kayiplarini-geri-almakta-zorlaniyor-13022010

Pazartesi günkü kayıplarını geri almakta zorlanıyor

Global hisse senedi piyasaları Çin’de Corona virüsü (Kovid-19) salgınında en kötü dönemin geride kaldığı umutlarıyla hafif yükseliş çabası içerisinde olsa da salgına ilişkin devam eden belirsizlikler ve yeni vakalardaki artış yatırımcıların temkinli hareket etmesine neden oluyor. Bugün Asya piyasalarındaki olumsuz risk iştahı piyasalardaki iyimserliği engellemesi beklenebilir. Yurt içi piyasalarda ise İdlib’de artan gerilim piyasaların takip edeceği temel başlık olmayı sürdürüyor. Hisse senedi piyasaları jeopolitik tansiyonun daha da tırmanmaya devam edeceği konusunda endişe duyuyor ve hafta başındaki kayıplarını telafi etme konusunda yavaş kalıyor. Dün haber akışı kaynaklı fiyatlamaların devam ettiği işlem gününde BIST100 endeksi günü %0.21 yükselişle 120,049 puandan tamamladı.

4.Çeyrek Bilançoları Açıklanmaya Devam Ediyor… Tüpraş 4.çeyrekte 186 milyon TL, 2019 yılının genelinde ise 525.8 milyon TL net kar açıkladı. 4.çeyrek karlılığı piyasa beklentisinin üzerinde geldi. Türk Telekom’un 2019 yılı konsolide net karı 2.4 milyar TL oldu. Türk Telekom’un 4.çeyrek net karlılığı 544 milyon TL ile beklentilere yakın geldi.

 

 

USDTRY…6.04 Seviyelerinde…İdlib gerilimi piyasaların takip ettiği öncelikli gündem maddesi olmaya devam etti. ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile bir görüşme gerçekleştirdi. ABD cephesinden İdlib meselesi konusunda Türkiye’ye destek mesajları geliyor. Jeopolitik risklerdeki yükseliş ve İdlib’de taraflar arasında gerilimin artması TL varlıklar üzerinde satış baskısı yaratıyor.

 

 

EURTRY…Jeopolitik Risklerdeki Yükseliş TL Varlıkları Olumsuz Etkiliyor…TL varlıklarda görülen değer kaybıyla birlikte yükselişe geçen Euro TL kurunda 6.60 seviyeleri test ediliyor. 

 

 

EURUSD…Dolar Güvenli Liman Talebiyle Global Bazda Değer Kazanıyor…Euro bölgesi sanayi üretimi Aralık ayında yaklaşık son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bir önceki aya göre %2.1, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %4.1 geriledi. Parite güçlü gelen ABD ve zayıf gelen Euro bölgesi makroekonomik verileri ekseninde fiyatlanmayı sürdürüyor. EUR/USD paritesi, 2 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek 1,09 seviyesinin altına sarktı. Powell Senato’da yaptığı konuşmada virüsün etkilerinin önümüzdeki dönemde verilere yansıyabileceğini, tedarik zincirindeki bozulmanın virüsün en büyük etkilerinden biri olacağını ifade etti.

 

 

XAUUSD…Virüs Salgını Endişelerinin Azalmasıyla Birlikte Geriledi…Küresel tedarik zinciri ve karlılığın olumsuz etkileneceği beklentileri altın fiyatlarına destek sağlıyor. Corona virüs salgını kaynaklı olumsuz haberlerle 2013 yılından bu yana ulaşılan en yüksek seviyelerde fiyatlanan altının ons fiyatı dün risk iştahındaki artışa bağlı olarak sınırlı bir şekilde geriledi. Risk iştahındaki düşüşle beraber güvenli liman talebinin hız kazanması durumunda yukarı yönlü hareketler görülebilir. Çin’in virüsün teşhis yöntemini değiştirmesiyle birlikte vaka sayısında hızlı bir artış görüldü. Bugün Asya piyasalarındaki negatif görünüme rağmen altın sabah saatleri itibarıyla sakin bir görünüm sergiliyor. 

 

 

GAUTRY…306 TL Seviyelerinde…Altının ons fiyatındaki düşüşe Dolar TL kurundaki yukarı yönlü hareketin eşlik etmesi gram altın fiyatlarını sınırlı bir şekilde yukarı taşıyor. 

 

 

BRENT…OPEC Global Petrol Talebi Beklentilerini Düşürdü…Corona virüs salgınından etkilenen kişi sayısındaki artış yavaşladıkça global risk iştahı normalleşme emareleri gösteriyor. OPEC 2020 yılının ilk çeyreği için küresel petrol talebi beklentisini 440 bin varil düşürdü. Brent petrol fiyatları dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’deki üretim tesislerinin salgın nedeniyle çalışmaması ve sanayi bölgelerinin karantinaya alınmasıyla birlikte 1 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti. OPEC’in önümüzdeki ay gerçekleştireceği toplantıda üretim kesintilerinin süresini veya miktarını artıracağına yönelik beklentiler petrol fiyatlarını destekleyen bir başka neden olarak karşımıza çıkıyor. Petrol fiyatları dün kayıplarının bir kısmını geri alırken, virüs salgınına ilişkin haberlere olan hassasiyeti devam ediyor.

 

 

S&P500…Endeksler Yeni Rekor Seviyeleri Gördü…Dün küresel hisse senedi piyasalarında risk iştahındaki artışla beraber S&P500 endeksi %0.65 yükselişle 3,379 puana ulaştı.

Kaynak:Alan Yatırım 
Hibya Haber Ajansı