Piyasalarda küresel resesyon fiyatlaması devam ediyor

piyasalarda-kuresel-resesyon-fiyatlamasi-devam-ediyor-06042012

Piyasalarda küresel resesyon fiyatlaması devam ediyor

Geçtiğimiz hafta birçok ülkede büyüme verisinin öncü göstergesi olan PMI verileri açıklanırken, piyasalarda resesyonun etkilerini fiyatlamaya çalıştığı bir haftayı geride bıraktık. Asya tarafında ise toparlanma gözlemlenirken Avrupa ve ABD tarafından resesyonun daha yeni başladığına dair görünüm hâkim oldu. Altın ise hafta boyu dalgalı seyir izlemesine rağmen, haftayı yataya yakın bir seyirden kapattı. Salgının endişesinin devam ettiği haftada 1560 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilirken,1618 dolar/onstan önceki haftaya kıyasla yerinde saymış oldu. Yeni hafta başlarken bazı ülkelerin virüsü salgının kontrol altına aldığı düşüncesiyle piyasalar pozitif bir haftaya başlıyor. Ancak ne kadar kalıcılık sağlayacağıysa gelen haber akışına bağlı olacak.

 

Gümüş ise 14,48 dolar/onstan başladığı haftayı, 14,40 dolar/onstan tamamlayarak haftayı kırmızıda kapatmış oldu. Yine de yeni hafta öncesi güçlü görünümünü sürdürmüş oldu.

 

Kürese resesyonun etkilerini direkt olarak üzerinden hisseden platin, geçen hafta da kötü performansını sürdürmüş oldu. 742 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan platin, 702 dolar/onstan haftayı tamamlarken önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 5,3 kayıp yazmış oldu.

 

Paladyum da platinle aynı kaderi paylaşırken, haftayı kırmızıda kapatan diğer kıymetli maden oldu. 2268 dolar/onstan başladığı haftayı,2177 dolar/onstan haftayı tamamlarken yüzde 4 kaybı hanesine yazmış oldu.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta genel olarak düşük hacimli bir haftayı yaşarken, fiyatlar dünya fiyatlarının üzerinde 1-2 dolar/onsla seyretti. Borsa İstanbul’da İşlem hacmi açısından düşük bir hafta geride kalırken, toplamda 2748 kg altın, 9131 kg gümüş işlemiyle hafta tamamlandı.

Kaynak: Troy
Hibya Haber Ajansı