Piyasalarda yangın devam edecek mi?

piyasalarda-yangin-devam-edecek-mi-13032008

Piyasalarda yangın devam edecek mi?

Küresel anlamda yaşanan virüs kaynaklı panik sermaye piyasalarında endekslerin güçlü satışlarıyla dün de devam ederken, gelişmiş ülke ekonomilerinden birbiri ardında ekonomilerine destek amaçlı adımlar gelmeye devam ediyor. Bu konuda son gelişme dün FED’de yaşandı. New York Fed, finansal piyasalarda likidite sıkışıklığı yaşanmaması için yeni bir adım daha attı. Dün açtığı 3 ay vadeli repo ihalesi ile piyasaya 500 milyar dolar veren New York Fed, bugün de 500 milyar dolar büyüklüğünde 3 ay vadeli ve yine 500 milyar dolar büyüklüğünde 1 ay vadeli repo operasyonları yapacak. New York Fed, bir ay ve 3 ay vadeli repo operasyonlarını aylık takvimin geri kalan bölümünde de haftalık olarak tekrarlayacak. Banka, finansal piyasalar ise likidite sağlamaya dönük en az 175 milyar dolar limitli gecelik ve 45 milyar dolar büyüklüğündeki 2 hafta vadeli repo operasyonlarını da bu dönemde devam ettirecek. Trump’ın son açıklamaları ve dün gerçekleşen bu hamle sonrası kısa bir süre ABD endekslerinde toparlanma çabası oluşsa da akabinde devam eden panik satışlara geri dönüldü ve endeksler günü %10’a yakın düşüşlerle tamamladı. Bu arada Britanya ile Avrupa Birliği, gelecek hafta Londra'da yüz yüze yapılması planlanan Brexit sonrası ticaret müzakerelerinin iptal edilmesi konusunda anlaştı. Britanya hükümetinden yapılan açıklamaya göre, müzakerelerin gerçekleşmesi için alternatif yollar aranmaya devam ediliyor. Ayrıca Çin’de yeni vaka sayısı dün itibariyle tek haneye indi ve 8 olarak açıklandı. Hayatını kaybeden sayısı da 7 kişi olarak açıklandı.

 

Dün ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) corona virüsü salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak üzere hanelere ve şirketlere ucuz kredi verebilmeleri için bankalara ucuz para sağlayacağını açıkladı. Banka ayrıca, devlet ve şirket tahvili alımlarını 120 milyar euro artırdı. ECB Başkanı Christine Lagarde, virüsün geçici de olsa ekonomik aktivite üzerinde büyük etki yaratacağını belirterek "Hükümetler, kurumlar vaktinde adım atmalı, maliye politikası alanında eş güdümlü tedbirler gerekiyor" dedi. Piyasalar ECB’nin mevduat faizini 10 baz puan azaltarak yüzde -0.6’ya düşüreceğini fiyatlıyordu ancak ECB mevduat faizini yüzde -0.5’te, politika faizini ise sıfırda tuttu.

 

Küresel ölçekte borsalarda yaşanan çok sert satışlar yurtiçinde de etkisini güçlü şekilde hissettirmeye devam ediyor. Dün XU100 endeksi yurtdışında yaşanan panik satışlara eşlik ederek günü %7,3 düşüşle tamamladı. Bu sonucun ardından Borsa İstanbul, koronavirüs salgını nedeniyle küresel piyasalarda etkisinin gösteren satış dalgası nedeniyle fiyat marjı, devre kesici tetikleme oranları ve devre kesici sonrası emir toplama sürelerinde değişikliğe gitti. Düzenlemeye göre pay piyasasında, içinde bulunduğu pazar ve gruba göre %20 ya da %15 olan gün içi fiyat marjı, tüm gruplarda %10’a düşürüldü. Mevcut uygulamada %10 ve %7,5 olan devre kesici tetikleme oranı ise tüm gruplarda %5’e indirildi. Hisse senedinin içinde bulunduğu gruba göre 5, 15 ya da 25 dakika olan devre kesici sonrası emir toplama süresi ise tüm gruplarda 30 dakikaya çıkarıldı. VİOP’ta ise fiyat marjları ise endeks vadeli işlem sözleşmelerinde %15’ten %10’a, pay vadeli işlem sözleşmelerinde %20’den %10’a indirildi. Duyuruda, yeni düzenlemelerin 13 Mart’tan itibaren ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağı ifade edildi.

 

Dün ABD endekslerinde FED’in hamlesine rağmen endekslerde %10’a yakın düşüşlerden sonra sabah saatlerinde ABD vadelilerinde sert satışların durulduğu, hafif yükseliş yönünde işlemlerin gerçekleştiği gözleniyor. Dün ABD endekslerindeki sert satışların ardından bu sabah Asya seansında da Japonya Nikkei’de %5.8, Topix’de %6.5, Çin Shangai’da %3.3, Hong Kong Hang Seng’de %4 düzeylerinde satışların yaşandığı gözleniyor. DolarTL yazının yazıldığı sıralarda 6.30 seviyesi üzerinde hareket ederken ons Altın’ın 1577, ham petrolün ise 32 Dolar seviyesi yakınlarında işlem gördüğü gözleniyor. Bugün yurtiçinde sanayi üretimi ve perakende satış verileri izlenecek.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı