Merkez Bankalarından koordineli adımlar geliyor

merkez-bankalarindan-koordineli-adimlar-geliyor-16032009

Merkez Bankalarından koordineli adımlar geliyor

Fed, dün akşam saatlerinde olağanüstü şekilde toplanarak faizleri indirdi. Banka, fonlama faizini 100 baz puan indirerek %0,0-0,25 bandına çekti. Ayrıca Banka, 700 milyar Dolarlık genişleme programı açıkladı. Alınan kararla birlikte, 17-18 Mart tarihindeki resmi toplantı iptal edildi. Diğer yandan bu sabah Japonya Merkez Bankası olağanüstü toplanarak bazı kararlar aldı. Politika faizini %-0,10 seviyesinde tutan banka, ETF net alımlarını 12 Trilyon Yen seviyesine yükseltti. Gelen kararlar, Merkez Bankalarının koronavirüsünün ülke ekonomileri üzerinde yarattığı kaybı telafi etmek adına koordineli adımlarını tetikledi. Gelen açıklamalar para piyasaları üzerinde önemli bir etkiye neden olmadı. Dolar kısmi bir değer kaybı ile Sterlin ve Euro karşısında geriledi. Asya piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir hakim. Benzer tablo anlık olarak vadeliler kanadında da izleniyor. Gün içinde veri takvimi sakin kalmasına karşın, haber başlıklarındaki her türlü gelişmeye karşı dikkatli olmakta fayda var.

Merkez Bankalarından koordineli adımlar geliyor…

Yurtiçi piyasaların gündeminde ise virüsle ilgili gelişmeler risk unsuru olmaya devam ediyor. Dün akşam gelen açıklamalar ile vaka sayısının 18’e ulaştığı aktarıldı. Konuya dair geniş kapsamlı önlemler devam ederken, tedirgin hava devam ediyor. Bu gelişmeye bağlı olarak global merkez bankalarının destekleyici adımlarına bu sabah TCMB’den bir açıklama geldi. Banka, Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını 20 Mart tarihinden sonra %8’den %6’ya indirdiğini duyurdu. Merkez Bankasının bu hafta içerisinde gerçekleştireceği toplantı bu nedenle merakla bekleniyor. Tüm bu gelişmelerle birlikte kur cephesinde önemli bir hareket izlenmezken anlık olarak kur 6,31 üzerinde şekilleniyor. BIST100 endeksi ise Cuma gününü %2.1 yukarıda 95.605 puanla tamamlamıştı. Risk algısının yüksek kalması ve tedirgin bekleyiş TL varlıkların seyrini negatif etkileyebilir.

Manşette Öne Çıkanlar

·         Japonya Merkez Bankası da olağanüstü toplantı gerçekleştirerek faiz oranını -%0,10 olarak bıraktı. Banka, gayrimenkul yatırım ortaklığı alımlarını yıllık 90 milyar yenden 180 milyar yene yükseltti. BOJ ayrıca borsa yatırım fonu alımını yıllık 6 trilyon yenden 12 trilyon yene çıkardı.

·         ABD Hazine Bakanı Mnuchin, ABD ekonomisinin koronavirüs salgınına dayanacağına güvendiğini ve bir resesyon beklemediğini bildirdi.

·         Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını (Nema Oranı) 20 Mart'tan itibaren uygulanmak üzere %8,0'den %6,0'ya indirdi.

·         Fed faizleri 100 baz puan düşürerek %0-0,25 seviyesine indirdi.

·         Çin'de Sanayi Üretimi Şubat ayında yıllık bazda %13,5 azaldı.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı