Piyasalarda TCMB etkisi devam ediyor

piyasalarda-tcmb-etkisi-devam-ediyor-20081905

Piyasalarda TCMB etkisi devam ediyor





Yurt içi tarafta dün TCMB'nin zorunlu karşılıklar üzerinden yaptığı hamle ve siyasi ve jeopolitik risk unsurlarında yaşanan gelişmeler takip edildi. TCMB'nin yeni uygulama ile ilk aşamada piyasaya yaklaşık 5.4 milyar TL ve 2.9 Milyar ABD Doları karşılığı altın ve döviz likitesi verilmesi beklenmekte. Kredi büyümesi adına atılan bu adımda, zorunlu karşılıklara uygulanan yüzde 13 nema oranı, kredi büyümesi referans değerler arasında yani yüzde 10 ile yüzde 20 arasında gerçekleşen bankalar için yüzde 15, diğer bankalar içinse yüzde 5 olarak uygulanacağı belirtildi.

Bu durum kredi büyüme hızını tutturabilen bankalar adına pozitif bir gelişme olmasına karşın kredi büyüme hızını tutturamayan bankalar için durum olumsuz bir görünüm hakim. Kurumun bu hamlesinin yanı sıra son günlerde ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde yaşananlar Dolar Endeksi'nin güçlenmesine neden olurken kur fiyatlarında yukarı yönlü atakları beraberinde getirdi. Gün içinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Konut Satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde -17.5 ile beklentilerin altında açıklanırken Tl varlıklarındaki değer kayıplarına destek oldu.

Bununla birlikte siyasi cephede ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, ABD'nin ikinci bir Münbiç sürecini işletmesine müsaade etmeyeceğiz şeklinde ifadelerinin yanı sıra Rusya ve İran'la eylül ayı içinde bölgesel sorunlar ve çözüm noktalarına dair toplantı düzenleneceğini açıklaması önemliydi.

Öte yandan ABD kanadında Başkan Donald Trump'ın, son zamanlardaki FED'e yönelik sert eleştirilerine bir yenisini ekleyerek; FED'in Eylül toplantısında 100 Baz puan faiz indirimi yapması gerektiğini belirtmesi piyasa monitörlerini Cuma günü gerçekleşecek Jackson Hole Sempozyumundaki Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalara odaklanmış durumda.

Bununla birlikte Boston FED Başkanı Eric Rosengren, FED'in faizleri daha da düşürmesine destek verme konusunda isteksiz olduğunun sinyalini verirken, ABD'de ekonomik şartların hala iyi olduğunu ve para politikasının gevşetilmesinin endişe verici bir borçlanma artışını cesaretlendirebileceğinin uyarısında bulundu. Keza Beyaz Saray'da bir çok yetkili ekonomide yavaşlamanın önüne geçmek için ücretlerden alınan vergide geçici bir indirime gidilmesini istediğine dair haber akışları dikkatleri çekti.

Diğer taraftan Avrupa'da ise gündemde İtalya erken seçim tartışmaları her geçen gün biraz daha artarken, Brexit meselesine dair yaşanan gelişmeler hala bölgede belirsizliği artıran unsur olarak görülmekte. İngiliz hükümeti, 31 Ekim'de olası bir anlaşmasız ayrılma durumunda, Avrupa Birliği vatandaşlarının İngiltere'de yaşamasına ve çalışmasına olanak veren kuralların geçerliliğini yitireceğini açıkladı.

Bununla birlikte Britanya Başbakanı Boris Johnsonn, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a; İrlanda backstop maddesinin Brexit geçiş dönemi sona erene kadar alternatif bir düzenleme ortaya konacağına yönelik bir taahhüt ile değiştirilmesini teklif etti ancak İrlanda Başbakanı Varadkar bu konuya yönelik, AB'nin çekilme anlaşmasının yeniden müzareke edilmeyeceğini deklare etmesi tedirginliği tekrar artırdı.

Euro Bölgesi'nin sorunlu ekonomilerinden İtalya'da siyasi krizin yanı sıra bütçe konusunda yaşanan sorunlarda kritikti. İtalya Kuzey Ligi Partisi lideri Matteo Salvini, gelen yıl şok mali teşvik sağlamak için 50 milyar Euro'luk bütçenin gerekli olduğunu bildirmesi önemliydi.

Ekonomik takvimde sakin bir gün geçirdiğimiz bu günde Almanya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0.1 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Günün devamında herhangi bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konuların yanı sıra Avrupa'nın siyasi sorunlarından İtalya erken seçimlerine ve Brexit meselesine dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.



Işık Menkul Değerler