Genç Müzisyenler Konserleriyle Avrupa'yı Fethetti

genc-muzisyenler-konserleriyle-avrupayi-fethetti-09081911

Genç Müzisyenler Konserleriyle Avrupa'yı Fethetti

Sabancı Vakfı'nın Ana Destekçisi olduğu Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO), İstanbul konserlerinin ardından Avrupa'da 7 konser gerçekleştirdi. Şef Cem Mansur yönetiminde bu yıl 13.yılını kutlayan TUGFO, Türkiye'nin en başarılı konservatuvarlarından seçilen 76 genç müzisyen ile birlikte Almanya ve İtalya'daTürkiye'yi başarıyla temsil etti. TUGFO'ya seçilen genç müzisyenler, Avrupa'nın en önemli konser salonlarında sahneye çıktı.

TUGFO'nun bu yılki İstanbul konserleri ve Avrupa turnesinin repertuvarında, Beethoven'in 8'inci Senfonisi, Rahmaninov'un 2'nci Piyano Konçertosu, Weber'in ‘Der Freischütz Uvertürü', Wagner'in ‘Nürnbergli Usta Şarkıcılar Uvertürü', Çaykovski'nin ‘Romeo ve Juliet' ve uluslararası birçok festivalde yer alan Türk besteci Füsun Köksal'ın "Silent Echoes II" eseri yer aldı. Avrupa'da gerçekleşen konserler 9 bin sanatseverin katılımı ile büyük ilgi gördü.

Yabancı basın ve sanatçılardan büyük övgü aldılar

Orkestra, bu yıl Avrupa turnesine 24 Temmuz'da Berlin'de gerçekleşen Young Euro Classic Festival konseriyle başladı. Genç müzisyenler, İstanbul konserlerinde olduğu gibi Berlin konserinde de solist Gökhan Aybulus'a eşlik etti. Dünyanın önde gelen kültür-sanat kanallarından Deutschlandfunk Kultur radyosu tarafından kaydedilen Berlin konseri, Avrupa Yayın Birliği tarafından paylaşılarak geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı.

Berlin konserini sanatseverlerin büyük keyifle izlediğini yazan Der Tagesspiegel Gazetesi de "Türkiye'den Umut Taşıyıcıları" başlıklı haberinde konsere övgü dolu sözlerle yer verdi. Haberde "TUGFO Weber'in Der Freischütz Uvertürü'nde sadece teknik üstünlüğün değil, eserin romantik atmosferini de o kadar iyi gösterdi ki insan arkasından tüm operayı dinlemek isterdi. Genç müzisyenler, bir Beethoven senfonisinin ardından Wagner'in koca Meistersinger Uvertürü'nü bis olarak çalacak kadar da cömertler" denildi.

Almanya'nın ardından İtalya'ya geçen orkestra, 26 Temmuz - 4 Ağustos tarihleri arasında Sicilya'da sanatseverler ile buluştu. Piyanonun dâhisi olarak adlandırılan İvo Pogorelich Palermo konserinde solist olarak sahneye çıktı. Palermo konseri öncesinde sosyal medya hesabından bir video yayınlayan Pogorelich, "Türkiye ile ilgili birçok güzel anım var. Müzisyenlerin burada olmasından çok mutluyum. İçlerinden üçünün yaşını topladığınızda benim şu anki yaşım yapıyor. Gerçekten çok keyifli. Maestroya burada eşlik etmeyi dört gözle bekliyordum, çünkü bu projenin arkasında yıllardır o var. Genç müzisyenlere eşlik etmek benim için büyük bir keyif" dedi.

TUGFO ayrıca, Castellmare del Golfo ve Palermo konserlerinde, genç yaşta ödüllerle yeteneğini ortaya koyan Rus piyanist Sofia Vasheruk'a eşlik etti. Akustik açıdan profesyonel sahnelerin yanı sıra manastır avluları ve meydanlarda da klasik müziği sanatseverlerle buluşturan TUGFO, Avrupa turnesinde farklı şartlarda kalitesinden ödün vermeden çalarak büyük beğeni topladı.

TUGFO, genç müzisyenlerin ilhamı oluyor

Türkiye'nin tüm konservatuvarlarından seçilen başarılı genç müzisyenlerden oluşan Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, genç müzisyenlerine dünyanın en önemli konser salonlarında ünlü solistlerle sahne almalarına olanak sağlıyor. Sabancı Vakfı'nın desteği ile TUGFO, genç müzisyenlere deneyim kazandırması ve ilham vermesinin yanı sıra Türkiye'nin uluslararası arenada tanıtımında da etkin rol oynuyor.

Kaynak:Desibelajans