Asya borsalarında teknoloji şirketleri liderliğinde satış

Özellikle Çin’deki teknoloji sektörü liderliğinde Asya borsalarının satış ağırlıklı seyri izlendi.

Asya borsalarında teknoloji şirketleri liderliğinde satış

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ

Zaman Parite Haber Beklenti Önceki
13:00 EUR Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Eki) 10,70% 10,70%
16:30 USD İnşaat İzinleri (Eki) 1,515M 1,564M
16:30 USD Konut Başlangıçları (Eki) 1,410M 1,439M
16:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 220K 225K
16:30 USD Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Kas) -8,2 -8,7
18:30 USD Doğal Gaz Stokları   79B

 

“ÖNE ÇIKANLAR”

“Asya borsalarında teknoloji şirketleri liderliğinde satış”

Özellikle Çin’deki teknoloji sektörü liderliğinde Asya borsalarının satış ağırlıklı seyri izlendi. Hong Kong’da düşüş 2,5%’i geçerken, Çin’de 1%, Japonya’da 0,3% civarı düşüşler görüldü.

ABD endeks vadelileri dünün kapanış bölgesine yakın seyrederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,72% bölgesinde yoğunlaştı. Dolar endeksi dün yaşanan sınırlı düşüş ardından sakin bir seyir izledi.

Haftanın ilk yarısında görülen iyimser havanın Polonya’ya düşen füze ve yoğunlaşan FOMC üyesi konuşmaları ile tekrar döndüğünü izledik. Füze konusundaki gerilim azalsa da, FOMC üyelerinin aşırı iyimser havayı azaltan konuşmaları ve yoğunlaşan veri akışı bu tabloda etkili olmuş olabilir. Ancak hem iyimser hem de kötümser fiyatlamalarda hassasiyetin yüksek olduğu görülüyor.

ABD

“Philadelphia Fed İmalat Endeksi: Negatif seyre devam”

Philadelphia’da imalata yönelik anket son 5 ayın genelinde olumsuz bir performansı işaret etti. Artan faiz ortamının baskı oluşturduğu imalat ve hizmet aktivitesinin bu koşulları Kasım ayında da sürdürmesi bekleniyor. Dolayısıyla olası bir pozitif rakam sürpriz olacaktır. Veri resesyona ilişkin ipuçlarının takip edildiği süreçte bilgi alabileceğimiz göstergelerden biri.

“İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları”

ABD’de konut piyasası uzun süredir resesyon belirtilerini yaşıyor. Özellikle yılın ilk çeyreğinden itibaren satışlar ve inşaatlarda keskin düşüşler yaşandı. Konut piyasası, ABD ekonomisinin sağlığı için önemli göstergelerden biri durumunda. Dolayısıyla satışların ve inşaatların seyri yine dönemin kritik sorunlarından resesyona ilişkin ipuçları toplamak için yakından takip ediliyor olacak. Artan faiz ortamı maliyetleri artırırken kredi koşullarını da negatif etkileyerek satışlar üzerinde baskı oluşturuyor.

“FİNANSAL VARLIK PERFORMANSLARI”

 

‘’GÜNLÜK BORSA YORUMU’’

Endeksin dünkü kapanışı satış baskısı habercisi olabilir. Günü %0.25 yukarıda kapamış olsa da, en yüksek gördüğü seviye olan 4784 seviyesine ulaşıp gün sonunu açılış seviyesinin de altında kapatmış olması satıcıların gün sonunda etkili olduğunu gösteriyor. Bu ters kapanışın 4700 direncinin altında gerçekleşmiş olması durumu daha anlamlı kılmakta. Buna göre yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var. Dün endekse sadece SASA, HEKTS ve KONTR’nin puan katkısı 62 puan oldu. Diğer düşen hisselerinde etkisiyle endeks günü 11.5 puan yukarıda kapadı. Başka deyişle bu 3 hisse olmasa endeks gün sonunu %1 seviyelerinde düşüşle kapatmış olacaktı. Bu bize endekste genel olarak satış baskısının olduğunu gösteriyor. Bu nedenle tam dirençte oluşan bu görünüm, teknik olarak riskli duruyor. Gün içi vadede 4650 ve 4600 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Bu seviyeler test edilse bile sakin olmakta fayda var. Ancak 4600 seviyesinin altında kapanışlar gelmesi durumunda satışların daha kalıcı olabileceğini gösterebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

YAYLA: Şirketimize, Erciyes Kayak Merkezinde (Tekir Kapı, Develi Kapı, Hisarcık Kapı, Hacılar Kapı) bulunan 755 adet Reklam Aracının İşletmecilik Hakkının 2 ( iki ) yılllığına kiraya verilmesi ihalesinin uhdemizde kaldığına dair ihale komisyonu kararı bugün saat 16.25'de  tebliğ edilmiş olup, bahse konu işin sözleşmesinin imzalanmasına ilişkin yasal süreç devam etmektedir. Gelişmeler ayrıca kamuoyuna duyurulacaktır.

SMARTG: Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurtiçinde yerleşik büyük bir  müşterisi arasında  KDV hariç toplam 2.045.452,50 ABD Doları bedel üzerinden güneş paneli satışına istinaden yurtiçi satış sözleşmesi imzalanmıştır. (Güncel baz ABD Doları/TL kuru ile toplam bedel 38.028.234,70-TL'dir.)

BIOEN: Şirketimiz tarafından 14.09.2022 tarihinde yapılan KAP açıklamasında, Şirketimiz ile Honeywell International Inc. grubu şirketlerinden UOP LLC arasında Türkiye'de kurulması planlanan yıllık 30.000 ton atık kapasiteli bir plastik geri dönüşüm tesisinde Honeywell UpCycle Proses Teknolojisi'nin faaliyete geçirilmesi amacıyla iş birliği gerçekleştirilmesine yönelik iyi niyet mektubu imzalandığı bildirilmiştir.

PAY ALIM ve SATIM HABERLERİ

ZOREN: 15.11.2022 tarihinde, Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ payları ile ilgili olarak Borsa İstanbul’da özel emir yöntemiyle 7,5 TL fiyatından 45.000.000 TL nominal tutarlı satış işlemi ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ sermayesindeki payımız/oy hakkımız 15.11.2022 tarihi itibarıyla %56,83’e gerilemiştir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı