Kontrollü üretim ve sıfır atık teknolojisinin adresi: Bay Bread

kontrollu-uretim-ve-sifir-atik-teknolojisinin-adresi-bay-bread-15042010

Kontrollü üretim ve sıfır atık teknolojisinin adresi: Bay Bread

Yüksek teknoloji yeni nesil ekmek fabrikalarıyla ön pişmiş unlu mamuller teknolojilerinin ilk istasyonu BAY BREAD, geleneksel değerlerimize yeni nesil teknolojisiyle katkı ve imkan sağlıyor. BAY BREAD, israfa son veren sistemiyle topluma, sürdürülebilir gıdaya, sürdürülebilir üretime olan sorumluluğun bilincindeyiz mesajını veriyor

Konuyla ilgili detayları BAY BREAD KURUCUSU SERDAR YALÇINKAYA’ya sorduk. Verdiği bilgiler ve toplumsal mesajlar için kendisine teşekkürlerimizi sunarız.

1- Dünyadaki aç insan sayısının israf edenler olmadığında kaynakların tüm dünyaya yeteceği hepimizin bildiği bir gerçek. En çok israf edilen ürünün insanoğlunun temel gıdasının ekmek olması sebebiyle BAY BREAD asırlık tecrübesini günümüz teknolojisine nasıl entegre etmiştir?.

Kaynakların, enerjinin ve emeğin verim ve niteliği, topluma, gelecek nesillere katkısı ve sorumluluğunun bilincindeyiz…

İhtiyaca göre kullanım sağlar. Özellikle içinden geçtiğimiz şu günlerde depolamasını yaptığınız ürününüzün kontrolü sizin elinizde; bayatlaması, küflenmesi hele hele çöpe atılmamasına sevinirken sıcacık taptaze oluşu ile sofranızı ödüllendirir.

2-Üretim ve maliyet kriterlerinizi anlatır mısınız?

-Üretmek önemli, ancak maliyetini kontrol etmek ve yeni teknolojileri takip ederek insanlara hizmet etmeye bilinçlenmeliyiz. Verimlilik üretimin temelidir, her iş yapılırken tüm kaynakları verimli kullanmak ana hedef olmalıdır. Biz iş modelimizi tasarlarken, hammadde, insan kaynakları ve çok değerli olan enerji kaynaklarını en verimli kullanmayı esas almaya çalışıyoruz.

3- Manevi açıdan ekmeğe bakışınızı ve toplumda da bu anlamda biliçlendirilmek istediğiniz konuları sizden alabilir miyiz?

Burada toplumun bilinçlendirilmesi gereken nokta, muhafaza koşullarının ve ekmeğin üretim amacının insani tüketim olduğunun zihinlere kazınmasıdır

Toplum olarak ekmeğe olan saygımız tartışma kabul etmez. Küçük yaştan itibaren sahip olduğumuz değerler dolayısıyla ekmek özel bir ifadeyle nimet ismiyle özdeşleşmiştir. Yerde bulduğumuz ekmeği öpüp yüksek bir yere koymayı âdet edinmişizdir. Artan ekmeğin kuşların ya da diğer sabi hayvanların yemesi için uygun yerlere bırakılması da bir diğer âdetimizdir. Burada toplumun bilinçlendirilmesi gereken nokta, muhafaza koşullarının ve ekmeğin üretim amacının insani tüketim olduğunun zihinlere kazınmasıdır. Bu sayede herkes tüketilebileceği kadar ekmek alarak israftan kaçınmalıdır.

4-Neden israf ediliyor sorusuna yanıtınız ne olur?

Ekmek israfının nedenlerini 3 ana başlıkta toplayacak olursak;

A-Üreticiden kaynaklanan nedenler:

a)İşletmelerin uygun hijyenik üretim olanaklarına sahip olmayışı, Yeterli teknik donanıma sahip olmayan işletmelerin yapmış olduğu ürünlerin tüketici tarafından rağbet görmemesi sonucu ürünlerin elde kalması

b)İşletmelerin daha fazla satış noktasına(bakkal/market) ulaşabilmek adına bakkal/marketlerin her koşulda iade şartını kabul etmesi.

c)İsraf etmeme bilincinin eksikliği

B-Satış yerlerinden kaynaklanan nedenler;

a)Satış yerlerinde ekmek büfelerinin herkesin müdahalesine açık durumda oluşu, bu nedenle müşterilerin ekmekleri eliyle seçmesi sonucu, ellenen şekli bozulan ekmeklerin müşteri tarafından alınmaması,

b)Satış yerlerinde ekmek büfelerinin, müşterinin gözüne hoş gelmesi, dolu görünmesi için ve iade etmede sıkıntı yaşanmadığı için fırından ihtiyaçtan fazla ekmek alması,

c)Ekmek satış yerlerinde temizliğe özen gösterilmemesi

d)İsraf etmeme bilincinin eksikliği

C-Tüketiciden kaynaklanan nedenler:

a)Tüketeceğinden fazla ekmek alması,

b)İsraf etmeme bilincinin eksikliği

5-Bu olumsuz koşulların ortadan kaldırılması için alınması gereken tedbirler sizce nelerdir?

a)Dağınık ve kontrolü oldukça zor olan küçük kapasiteli fırınları işletmecileri tarafından kontrol edebileceği denetimi kolay ve üretim şartları standartlara uygun işletmeler olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

b)İşletmelerin teknik altyapıya sahip olmamasından ötürü günümüz koşullarındaki yeni teknolojiye işletmelere uyum süresi ve destekler verilerek teknik anlamda yeterli bir konuma gelmeleri sağlanmalı.

c)Açıkta ekmek satışına yalnızca fırından doğrudan tüketiciye olmak kaydıyla müsaade edilmelidir.

d)Üretici, tüketici ve satış personeli ‘’İsraf ve Güvenilir Gıda’’ konularında bilinçlendirilmelidir.


Hibya Haber Ajansı