Fx piyasalar

Geçen hafta küresel çapta bankacılık sektörüne yönelik endişelerin azalması risk iştahını desteklerken, piyasalar pozitif bir görüntü sergiledi.

Fx piyasalar

USD/TRY: Geçen hafta küresel çapta bankacılık sektörüne yönelik endişelerin azalması risk iştahını desteklerken, piyasalar pozitif bir görüntü sergiledi. PCE enflasyonunun beklentilerin altında gerçekleşmesi piyasaları destekleyen bir diğer faktör oldu. Haftaya başlarken ise OPEC+ koalisyonunun günlük 1 milyon varili aşan petrol üretim kesintisi kararı piyasa fiyatlamasına etkili oluyor. Brent petrolde %5'i aşan yükselişler gözlenirken, bu hareketin enflasyon endişelerini bir miktar artırması ile kısmi baskı var. Veri takvimine bakıldığında bu hafta mayıs ayı başındaki Fed toplantısına kadarki son önemli istihdam verisi olan ABD tarım dışı verisi öne çıkıyor. Bununla birlikte ISM rakamları dışında fabrika siparişleri, ticaret dengesi gibi birtakım ikincil öneme sahip veriler de yakından izlenecektir. Yurt içinde bu sabah mart ayı imalat PMI verisi ve enflasyon rakamları takip edildi. Buna göre TÜFE yıllık %50,51, aylık %2,29 olarak gerçekleşti. Bloomberg Anketi'ne göre mart ayına ilişkin TÜFE'nin, aylık medyan %2,85 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %51,25 seviyesine gerilemesi bekleniyordu. Diğer yandan, PMI verisi 50,90 seviyesine çıkarak eşik 50 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürdü. Bu arada Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanının kaldırılmasının ardından vade sınırlamasının da kaldırıldığı bildirildi. Enflasyon verisi ve bu gelişme TL için destekleyici olsa da kurda sınırlı yükseliş isteği sürüyor. Bu sabah 19,20 seviyesinin üzerine çıkan kurda bu eğilim sürebilir. Teknik seviyelere bakıldığında yukarıda 19,28 direnç olarak izlenebilir. Aşağıda ise 19,13 destek konumunda.

EUR/USD: Geçen hafta küresel çapta bankacılık sektörüne yönelik endişelerin azalması, açıklanan Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD'de olumlu gelen PCE deflatör verileri risk iştahını toparladı. ABD'de Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde ise TÜFE, Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Hafta sonu ise Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği OPEC+ Grubu'nun, sürpriz bir şekilde mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Karar sonrası bu hareketin enflasyon endişelerini bir miktar artırması piyasalar üzerinde baskı oluşturmakta. Buna bağlı olarak Dolar bu sabah artıda seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, geçen haftayı 9 baz puan artışla %3,47 seviyesinden tamamlarken, bu sabah %3,53 seviyelerinde. Haftaya kısmi satıcılı başlayan parite tarafına bakıldığında, 1,08 önemli ara destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1,0735 hedef olabilir. Diğer yandan, olası yükselişlerde ise 1,09 direnç olarak takip edilebilir.

XAU/USD:Geçen hafta bant hareketi yapan ve haftayı ise %0,5 oranında düşüşle 1.969 seviyesinden tamamlayan Ons Altın bu sabaha satıcılı bir görüntüyle başlıyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon endişelerini gündeme getirerek merkez bankalarına yönelik faizi artış beklentilerini artırıyor. Bu da değerli maden için negatif ki bu sabahki düşüşün, aşağı yönde teknik bir kırılmayı beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, 1.969 direnç bölgesi aşılmadıkça Ons Altın'da baskı 1.932 seviyesine kadar devam edebilir.
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı