Sınırsız parasal genişleme kararı alan Fed'in ardından

sinirsiz-parasal-genisleme-karari-alan-fedin-ardindan-24032009

Sınırsız parasal genişleme kararı alan Fed'in ardından

Dün sınırsız parasal genişleme kararı alan Fed'in ardından piyasalarda ilk etapta ciddi bir reaksiyon gözlemledik. Ancak, ABD'de yaklaşık 2 trilyon olarak belirlenen teşvik paketinin Senato'ya takılmasının getirdiği belirsizlik ve koronavirüs salgınının halen kontrol altına alınamaması nedeniyle piyasalardaki hızlı toparlanma yerini satışlara bıraktı. ABD'de Nasdaq teknoloji endeksi dirençli durmaya devam etse de Dow Jones ve S&P500 günü %3 civarında değer kaybıyla tamamladılar. Bu sabah ise Fed'in hamlesinin Asya borsalarında ciddi alımlara neden olduğunu gözlemliyoruz. Asya borsalarındaki iyimser görüntü de ABD vadelilerini artıya taşımış gözüküyor. Dolar ise baskı altındayken, çoğu Gelişmekte Olan Ülke para birimi bu sabah alıcılı. Bu arada hisse senedi oynaklık endeksi VIX'te kademeli düşüşün devam etmesi bir nebze olumlu bir gelişme. Bu gelişmeler kapsamında TL'de de Dolar karşısında alıcı bir görüntü gözlemlerken, BIST100 endeksi güne %2 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayıp dünkü en yüksek seviye olan 86,6bin seviyesine doğru yükselebilir. Koronavirüs nedeniyle aşağı yönlü riskler devam etse de, endeks, küresel piyasalara paralel en azından gün ortasına kadar alıcılı bir görüntü sergileyebilir.
  
 

MAKROEKONOMİ

Küresel hisse senetleri, yaklaşık 4 yılın en düşük seviyelerini gördükten sonra bugün yükseliş eğiliminde. ABD Merkez Bankası'nın ekonomiyi desteklemek amacıyla sınırsız varlık alımı ve şirketlere, kamuya ve yerel yönetimlere kredi akışını güvence almak için programlar oluşturacağını açıklamasının da desteğiyle bugün Asya borsaları ve ABD vadelileri alıcılı seyrediyor. ABD'nin mali taraftaki eylem planı ise hala bekleniyor. Yaklaşık 2 trilyon dolar değerindeki ekonomik teşvik paketine yönelik Kongrede henüz bir anlaşma mevcut değil. Bu arada önümüzdeki dönemde Trump'ın, ''evde kal'' tavsiyesini ekonomik etkiyi azaltmak için gevşetmeyi düşündüğü görülüyor. AB üyesi ülkeler ise, kamu harcamalarını sınırlandıran kuralları askıya alma kararı aldı. Merkel hükümeti, koronavirüs salgınının bireyler ve şirketler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olmak için 750 milyar Euro'luk yardım paketini ve 156 milyar Euro'luk ek bütçeyi onayladı. İngiltere'de sokağa çıkışlar sınırlandırıldı, ticari işletmeler kapatıldı. Türkiye'de bugüne kadar Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 37'ye yükseldi, vaka sayısı ise 1529 oldu. Perşembe günü ABD işsizlik maaş başvurularındaki seyri izlemeden önce bugün küresel çapta mart ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet PMI'ların, odak noktasında olduğu bir gün olacak.

  • Verilerden virüsün, ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerine zararının boyutu hakkında sonuç çıkarılmaya çalışılacak. PMI verileri, virüsün geçen ay Avrupa'nın, Asya'dan daha az etkilendiğini göstermekteydi fakat bu ay gerçek etkiyi görebileceğiz. ABD'de TSİ 17'de mart ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi ve şubat ayı yeni konut satışları açıklanacak. Yeni konut satışlarının ocak ayında %7,9 oranında artışın ardından, şubatta -%1,8 oranında gerilemesi bekleniyor. TSİ 15'te ECB Yönetim Konseyi Üyesi Peter Kazimir'in konuşmasının yanında, ABD'de başkan aday adaylarının Georgia eyaleti ön seçimleri ve G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı da takip edilecek.
  • Fed, borçlanma maliyetlerini düşük tutmak için sınırsız miktarda hazine tahvili ve ipotek teminatlı menkul kıymetler alımı yapacağını belirterek sınırsız parasal genişleme taahhüt etti ve şirketlere, kamuya, yerel yönetimlere ve özel sektöre kaynak sağlamak ve kredi akışını güvence altına almak için programlar oluşturacağını bildirdi. Programlardan biri de uygun KOBİ'lere kredileri desteklemek için "Reel Ekonomi İşletme Kredi Programı" başlatılacağı oldu.
  • Uluslararası Finans Enstitüsü bu yıl için küresel büyüme tahminini %2,6'dan -%1,5'e revize etti. Bu yıl %1,2 büyümesi öngörülen Euro Bölgesi ekonomisinin -%4,7 küçülmesinin ve ABD ekonomisinin de %2 büyümesi beklenirken, bu yıl -%2,8 daralmasının beklendiği belirtildi. Çin ekonomisinin büyüme tahmini %5,8 öngörüsünden %2,8'e revize edildi. Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini ise %2,2'den %0,6'ya revize edildi.

TÜİK, çiftçiler tarafından satın alınan mal ve hizmetlere ödenen fiyatların zaman içinde karşılaştırılmasını sağlayacak Tarımsal Girdi Fiyat Endeksini (Tarım-GFE) oluşturdu. Bugün TSİ 10'da ilk Tarım GFE açıklanacak.

Tüketici güven endeksi, mart ayında hanehalkının maddi durum beklentisinin ve işsiz sayısında azalma beklentisiyle 57,3 seviyesinden 58,2'ye yükseldi. Endeks, geçen yıl en yüksek seviyeyi nisanda 63,5 seviyesiyle görmüştü, ancak içerisinde bulunduğumuz dönemde virüsün etkileri ile önümüzdeki aylarda endekste bir miktar düşüş beklenebilir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 2020 yılı Şubat ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre %3,8 oranında artış göstererek 1,73 milyon kişi oldu. Geçen ay aynı dönemde ise artış %16,1 seviyesinde gerçekleşmiş ve yabancı turist sayısında ocak ayının rekoru kırılmıştı. Nitekim, alınan virüs önlemleri ile ziyaretçi sayısında düşüş bekleniyordu. Türkiye'ye yılın ilk iki ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı %9,7 artışla 3,52 milyon kişi oldu.

ŞİRKET HABERLERİ 

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): Şirketin 17 Mart 2020 tarihli özel durum açıklamasında, Şirket ile Tek Gıda-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çerçevesinde anlaşma sağlanamamış olduğu ve Tek-Gıda İş Sendikası'nın 16 Mart 2020 tarihinde üretim tesislerimizde grev kararı aldığı ve alınan bu grev kararının anlaşma sağlanamadığı takdirde 30 Mart 2020 tarihinde uygulanacağını şirkete tebliğ ettiği bilgisi paylaşılmıştı.

Alınan grev kararı karşısında Şirket Yönetim Kurulu, 23 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında, devam etmekte olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin yasal takviminin bir parçası olarak lokavt kararı almıştır. Lokavt'ın uygulama tarihi 2822. No'lu Toplu İş sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunu uyarınca ayrıca bildirilecektir. Tek-Gıda İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin gelişmeler ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.

Ege Endüstri (EGEEN, Sınırlı Negatif): Coronavirüs salgını nedeniyle üretim faaliyetlerini durduran müşterilerle ilgili açıklama 19.03.2020 tarihinde yapılmıştı. İlave olarak 2019 yılı satış adedinin %5'ini oluşturan Evobus&MBT Hoşdere de üretimin durdurulduğu açıklanmıştır. Üretimlerini durdurmamakla birlikte müşteriden, yıllık olarak planlanan sipariş adetlerinin azaltılması yönünde bildirimler alınmaktadır. Açıklanan gelişmeler, stoklar ve üretimi etkileyen diğer unsurlar nedeniyle yeniden üretim planı yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. İş hacminin çalışma süreleri ile uyarlanması sonucunda, çalışma sürelerinin ½ oranında azaltılmasına karar verilmiştir. Bu süre içinde vardiyalarda çalışan sayısı azaltılacak, ancak üretim yine vardiyalı olarak devam edecektir. Şirket "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca, kısa çalışma ödeneği alınması için, başvuruda bulunacaktır.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): 23.03.2020 tarihinde İş GYO (ISGYO, Sınırlı Pozitif) payları ile ilgili olarak 1,18 - 1,23 TL fiyat aralığından 900.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş GYO sermayesindeki Banka payı %50,46 sınırına ulaşmıştır. Ayrıca, aynı tarihte Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif)  ile ilgili olarak 3,72 - 3,82 TL fiyat aralığından 100.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi Ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Türkiye Şişe Cam sermayesindeki Banka payı %67,59 sınırına ulaşmıştır.

11 Şubat 2020 Tarihli İş Bankası Raporumuz için tıklayınız…

Otokar Otomotiv (OTKAR, Sınırlı Negatif): Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs etkilerini azaltmaya yönelik alınan önlemler çerçevesinde, Avrupa ülkelerinden yapılan tedarik ve teslimat süreçlerinde yaşanan aksamalar nedeniyle şirket üretim faaliyetlerine 25.03.2020 tarihinden başlamak üzere 14 gün süreyle ara verilmesini kararlaştırmıştır. Üretim dışında kalan operasyonlar, şirketin İş Sürekliliği Planı ve çalışanların sağlığına yönelik tedbirler çerçevesinde devam edecektir.

6 Şubat 2020 Tarihli Otokar Raporumuz için tıklayınız…

Migros (MGROS, Pozitif):Son dönemde Şirketin Sanal Market operasyonlarında oluşan yoğun müşteri talebinin karşılanabilmesi ve müşteriler için iş süreçlerinin geliştirilebilmesi için Şirket tarafından 2 haftalık süre içinde 1.000 yeni işe alım yapılacaktır.

Ayrıca, Şirket mülkiyetinde yer alan İzmir Çiğli'deki gayrimenkule ilişkin, 25.02.2020 - 06.03.2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde "teklif toplama usulüyle" gayrimenkulün satış duyurusu yapılarak teklif toplanmıştır. Genel piyasa koşulları göz önüne alınarak değerlendirme yapılmış olup, söz konusu gayrimenkulün Gergül Yapı Pazarlama San. ve Tic.Ltd.Şti'ye satışı 23.03.2020 tarihinde 266,8mn TL + KDV (KDV dahil 302,1mn TL) bedel ile tamamlanmıştır. Söz konusu işleme ilişkin tapu devri gerçekleştirilmiş olup, gayrimenkulün yeni mal sahibinden tapu devrinin gerçekleştiği tarihten başlamak üzere geri kiralanmasına karar verilmiştir.

Şok Marketler (SOKM, Nötr):Şirketin 30/03/2020 tarihinde gerçekleştirilecek 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelenmiştir.

Ülker Bisküvi (ULKER, Nötr):Şirketin 30/03/2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelenmiştir.



SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle finansal piyasalardaki dalgalanmalar üzerine banka bilançolarında sermaye yeterliliği rasyosu ve net döviz pozisyonu hesaplamasında kolaylık sağladı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, BDDK, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkeye yayılan Kovid-19 salgını neticesinde dünya genelinde yaşanan ve yaşanması muhtemel makroekonomik koşullar nedeniyle bazı tedbirler aldı. BDDK, salgın nedeniyle finansal piyasalardaki dalgalanmalar üzerine banka bilançolarında sermaye yeterliliği rasyosu (SYR) ve net döviz pozisyonu hesaplama kolaylığı sağlarken, tedbirlerin bankalarca 31 Aralık 2020'ye kadar uygulanmasını uygun gördü. 

SPK: Portföy yönetim şirketleri ve aracı kurumların 01.01.2019-31.12.2019 hesap dönemi ile 01.01.2020-31.03.2020 üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim sürelerini takip eden ayın sonuna kadar yapılabilmesine, Yatırım fonlarının (gayrimenkul, girişim sermayesi ve borsa yatırım fonları dahil) 01.01.2019-31.12.2019 hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin ve emeklilik yatırım fonlarının 01.01.2019-31.12.2019 hesap dönemine ait yıllık raporlarının ilanının 30.04.2020 tarihine kadar yapılabilmesine, Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem gören işletmelerin 01.01.2020- 31.03.2020 üç aylık ara hesap dönemine ait finansal raporlarının bildiriminin ilgili mevzuatta belirlenen sürelere 30 gün eklenmek suretiyle yapılabilmesine, Sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem görmeyen sermaye piyasası mevzuatına tabi işletmelerin 01.01.2019-31.12.2019 dönemine ilişkin ve henüz ilgili mevzuat kapsamında bildirimi yapılmayan finansal raporlarının bildiriminin, sermaye piyasası mevzuatında belirlenmiş olan nihai bildirim süresini takip eden ayın sonuna kadar yapılabilmesine, Özel hesap dönemine sahip ve sermaye piyasası araçları bir borsada ve/veya teşkilatlanmış diğer pazar yerlerinde işlem gören işletmelerin nihai bildirim süresi Mart veya Nisan ayı olan ve henüz kamuya duyurulmamış finansal raporlarının bildiriminin ilgili mevzuatla belirlenen sürelerine 30 gün eklenmek suretiyle yapılabilmesine karar verilmiştir.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Bera Holding (BERA): Grup şirketlerinden MPG Makine Prodüksiyon Grubu Makine İmalat San. Tic. A.Ş. ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında yapılan ve nihai alıcısı Savunma Sanayi Başkanlığı olan toplam KDV hariç 57,13mn USD tutarındaki 29 adet  özel maksatlı teçhizat ve hizmet alımına ilişkin sözleşme kapsamında olmak üzere, 4 adet Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı'nın Savunma Sanayi Başkanlığı Kontrol heyeti tarafından yapılan yeterlilik testleri tamamlanmış ve 7,99mn USD tutarındaki faturalandırma işlemi yapılarak araçlar Başkanlık tarafından istenen yerlere teslim edilmiştir.

Ayrıca, Turizm Sektöründe otel işletmeciliği faaliyeti ile iştigal eden Grup Şirketlerinden Bera Turizm A.Ş. etkisini artarak gösteren, Konya'da şehir oteli olarak faaliyet gösteren Bera Konya oteli gelişmelere göre yeniden değerlendirilmek üzere misafir kabulüne ara vermiştir.Antalya ili Alanya ilçesinde tatil oteli konseptinde faaliyet gösteren Bera Alanya oteli de, nisan ayının ilk haftasında planladığı sezon açılışını anılan kapsamda olmak üzere Mayıs ayının ikinci yarısına ertelemiştir.

Despec Bilgisayar (DESPC): Cep telefonu firması OPPO Turkey Telekomünikasyon Ticaret Ltd.Şti. arasında realme markalı cep telefonlarının Türkiye'deki elektronik mağazalar zincirlerine dağıtımı konusunda distribütörlük sözleşmesi imzalanmıştır. Şirket sözleşme kapsamındaki ürünlerin tedarik ve satışından yıllık 25mn doların üzerinde satış tutarı elde etmeyi hedeflemektedir.

Gözde Girişim (GOZDE):Şirketin 27/03/2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2019 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle ileri bir tarihte yapılmak üzere ertelenmiştir.

Yükselen Çelik (YKSLN):Şirket, 26 Mart 2020 düzenlenmesi planlanan 2019 Hesap Yılına Ait Olağan Genel Kurulu'nun Hilton Garden Inn İstanbul Beylikdüzü'nün 30 Nisan 2020 tarihine kadar geçici olarak hizmet vermeyeceğinin bildirilmesinin yanı sıra, küresel çapta etkisini yoğun biçimde sürdürmekte olan corona virüsü salgını nedeniyle kesin tarihi ilerleyen günlerde gelişmelere bağlı olarak belirlenmek ve 2020 yılının ilk yarısında yapılmak üzere iptal edilmesine karar vermiştir.
  
FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,99 seviyesinden %9,76 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 98,2 milyar TL ile 74 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 24,2 milyar TL'si  %8,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Fed'in açık uçlu hazine tahvili ve ipoteğe dayalı varlık alımı yapacağının gözlenmesiyle birlikte ABD 10 yıllıkların faizi gevşerken, yurtiçi bono ve tahvil piyasasına da alım geldi ve TL faizlerdeki kayıp sınırlandı. ABD 10 yıllıkların faizi, bugün sabah saatlerinde artan risk iştahı ile %0,80'lerde bulunuyor. Yurtiçinde 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 21 baz puanlık artışla %11,11 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda 23 baz puanlık artışla %13,66 seviyesine yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ekim 2021 vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli 2 yıl vadeli ihale ile piyasadan 2,6 milyar TL, kamulardan ise 2,2 milyar TL borçlanarak toplam 4,8 milyar TL borçlanma yaptı. Hazinenin bu ayki piyasa borçlanma hedefine kalan tutar 1,3 milyar TL olurken, kamu hedefine kalan tutar 1,7 milyar TL oldu. Bugünkü son ihale TLREF'e endeksli 3 yıl vadeli kağıttan olacak.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı