Küresel piyasalar

kuresel-piyasalar-17042009

Küresel piyasalar

ABD piyasalarında fiyatlamalar: Virüsle mücadelede medikal gelişmelerin etkisiyle alıcılı seyir izledi

Dün ABD piyasaları, hem ABD ekonomisinin salgınla mücadele için alınan önlemleri aşamalı olarak gevşeteceği hem de Gilead Sciences tarafından üretilen bir ilacın koronavirüs tedavisinde verimli sonuçlar ortaya koymasıyla alıcılı seyir izledi. Nasdaq endeksi %1,66 yükselişle 8.532,36 seviyesine ulaşırken, S&P 500 endeksi %0,58 değer kazancıyla 2.799,55 puandan kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,14 artış ile 23.537,68seviyesinden günü tamamladı. Hisseler özelinde, Gilead Sciences hisseleri haberin ardından %16,4 yükselirken, Boeing hisseleri, şirketin Seattle ‘da üretime 20 Nisan’da devam edeceği yönündeki haberlerle %7 artıda kapandı.

Avrupa piyasalarında fiyatlamalar: Güven ortamının tesis edilmesine ilişkin soru işaretlerine karşın artıda kapandı

Dün Avrupa piyasaları, Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomilerini canlandırmak için alınan önlemleri gevşetmeye başlamalarının beraberinde, ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin salgın sarsıntısının ABD istihdam piyasası üzerindeki etkisinin hafif de olsa normalize olma işaretleri vermesiyle alıcılı seyir izledi. Ancak, kar satışlarının da beraberinde gözlenmesi, henüz güven ortamının tesis edilmesiyle ilgili soru işaretlerinin devam etttiğini gösteriyor. Bu bağlamda, FTSE 100 endeksi %0,55 yükseliş kaydederken, DAX endeksi %0,21 değer kazandı. CAC 40 endeksi de %0,08 ekside kapandı. Sektörler tarafında, teknoloji sektörü hisseleri günü %3 artıda kapatırken, enerji sektörü hisselerinin %2 değer kaybettiği görüldü.

 Asya piyasalarında fiyatlamalar: Çin büyümesinin 1970’lerden bu yana ilk kez daralmasına rağmen geride kaldığı görüşüyle alıcılı seyir izliyor

Bu sabah Asya piyasaları, Çin büyüme verisinin yıllık bazda %6,8 daralma ile, 40 yıldan fazla süredir kesintisiz devam eden büyümenin salgın sebebiyle sekteye uğradığına işaret etmesine karşın, hem virüsün tepe yaptığı düşüncesiyle alınan önlemlerin gevşetilme kararı verilmesi hem de tedavi tarafında verimli sonuçlar alınmasıyla alıcılı seyir izliyor. Nikkei ve Hang Seng endeksleri sırasıyla %2,86 ve %2,38 yükselirken, KOSPI  endeksi %3,28 artıda. Shangai endeksi de %0,97 yükseliş kaydediyor. ABD vadelilerde güçlü pozitif seyir hakim.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı