Günlük strateji

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmekte.

Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmekte. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan adayı Kazuo Ueda’nın parlamentoda yaptığı konuşma ve enflasyon verisinin ardından Japonya hisselerinde pozitif bir fiyatlama mevcut; Nikkei225 Endeksi bugün %1,15, Topix Endeksi %0,53 yükseldi. Konuşmasında mevcut para politikasını “birçok yan etkisine rağmen” uygun bulduğunu ve ekonominin desteklenmesi için genişleyici para politikasını sürdüreceğinin altını çizen Ueda, bankanın enflasyon hedefine ulaşması için daha fazla zaman gerektiğini ekledi. Mevcut başkan Haruhiko Kuroda’nın beş yıllık görev süresi nisan ayında doluyor. Ayrıca, bu sabah açıklanan verilere göre Japonya’da tüketici enflasyonu ocakta yıllık %4,3 olarak gerçekleşti.

Çekirdek enflasyon %4,2 ile beklentiyi karşılayarak yaklaşık 41 yılın zirvesine yükseldi. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi bugün %0,76, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,98 azaldı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,44 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %0,50 geriledi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %0,94 azaldı. ABD endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar sınırlı satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Çarşamba günü yayınlanan Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanakları sonrasında ABD’de bugün Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi yayınlanacak. PCE enflasyonun kasım ve aralıktaki aylık %0,1’den ocakta %0,3’e yükselmesi bekleniyor. Yıllık artış hız kesmeye devam ederek aralıkta %5,0 olmuştu.

Çekirdek göstergenin aralıkta %0,3 artmasının ardından ocakta %0,4 artması beklenmekte. Yıllık bazda ise aralıkta %4,4 artmasının ardından ocakta %4,3 artması beklenmektedir. Geçen yılın haziran ayında zirve görülmesinin bu yana düşen yıllık manşet rakam aralıkta ekim 2021’den beri en düşük seviyeye inerek piyasaları destekleyen “dezenflasyon” hikayesini güçlendirmişti. Dezenflasyon hikayesi Fed’in projeksiyonları ve piyasa beklentileri arasındaki ayrışmada etkili olmuş, son dönemde Fed yetkililerinin şahin mesajlarıyla birlikte ayrışma azalmıştır. PCE enflasyonun gerilemesi piyasanın bu yöndeki iyimserliğini yeniden artırabilir. Ancak, aynı döneme ilişkin TÜFE rakamları beklenenden biraz yüksek gelmişti. Ocak ayında beklentinin çok üzerinde artan tarım dışı istihdam fiyatlar üzerindeki baskıyı da artırmış olabilir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. DAX Endeksi %0,49 ve CAC 40 Endeksi %0,25 arttı. FTSE 100 Endeksi ise %0,29 düştü. ABD hisse endekslerinde pozitif kapanışlar gerçekleşti. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,72 ve Dow Jones Endeksi %0,33 arttı. S&P 500 Endeksi de %0,53 artarak yeniden 4 bin puanın üzerine çıktı. Dolar Endeksi (DXY) 104,6 puanda ve EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinde yatay hareket etti.

Akabinde ons altın da sınırlı değişti ve 1.824USD’den işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 5,2bp düşerek %3,87’ye indi. Emtia grubundan Brent petrol %2’den fazla artarak varil başına 82USD’den fiyatlandı. Euro Bölgesi’nde TÜFE piyasa beklentisi doğrultusunda ocakta aylık %0,2 düşerken yıllık %8,6 arttı. Çekirdek TÜFE aylık bazda %0,8 düşüşle beklentileri karşıladı. Çekirdek TÜFE yıllık bazda ise tahminleri hafifçe aşarak %5,3 arttı. ABD ekonomisi (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde ikinci öncü verilere göre %2,7 büyüdü. İlk okumada veriler %2,9’luk büyümeyi işaret etmişti.

BIST 100 Endeksi dün 5.044-5.117 puan aralığında yatay fiyatlandı. Endeks günü %0,29 artıda 5.086 puandan tamamladı. Kur ve gram altında yatay dalgalanmalar gerçekleşti. TCMB, bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonunda politika faizini 50bp indirimle %8,50 seviyesine çekti. Banka, toplantı karar metninde para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünde olduğunu belirtti.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı