Sişe grubu da birleşiyor

sise-grubu-da-birlesiyor-28042009

Sişe grubu da birleşiyor

Piyasalardaki olumlu havanın yeni haftaya başlarken de devam ettiğini görüldü. Dün dolar endeksi % 0.3 değer kaybederken, gelişmekte olan ülke paraları ortalamada % 0.2 değer kazandı. TL ise herhangi bir yönelim göstermeyip yatay seyretti. Emtialar cephesinde ise petrol, kurşun, bakır, çinko değer kazandı, altın kaybetti.

 

Borsalar ise yükseliş trendine devam etti: Almanya'da Dax % 3.1 yükselirken ABD'de S&P500 % 1.5 yükseldi. Türkiye'de BIST 100 Endeksi güne olumlu başlayıp para girişinin desteğiyle % 2.54 artışla 101,267 seviyesinden kapandı. Böylece 100 bini tek hamlede geçmiş oldu. Banka Endeksi % 3.8 yükselişle endeksi sürüklerken Turizm Endeksi % 6.8 yükselişle öne çıktı.

 

Oyak Çimento şirketleri, kamu sigorta şirketleri derken dün birleşmeye yönelik raporlar ile beraber SISE grubu, SPK’ya başvuruda bulundu. Şişecam, 30 Ocak tarihinde duyurmuş olduğu üzere, halka açık 4 iştiraki ve Paşabahçe ile birleşerek hukuki ve ortaklık yapısını sadeleştirmeyi hedeflemektedir. Sadeleşmiş yapının, Grup’un cam imalat sektöründeki küresel oyuncu konumunu güçlendireceğine ve daha fazla büyümesine imkân sağlayacağına inanılmaktadır. Şirkete göre konsolide FAVÖK marjında 200 baz puan iyileşme beklenmektedir. 

İşlem sonucunda, Şişecam’ın sermayesi 2.25 milyar TL’den 814 Milyon TL artarak 3.06 milyar TL seviyesine yükselecektir. Halka açık bölümün oranı% 21’den % 43’e çıkacaktır. Bugünkü fiyatla şirket değeri 2.3 mlr USD olan SISE, halka açık kısmın PD olarak bugün 16. sıradaydı birleşme ile 12. sıraya çıkacak. (Bu alanda BIM, açık ara lider olup BIST100 Endeks ağırlığında da liderdir)

 

25 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 7222 nolu “Bankacılık Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 6362 sayılı “Sermaye Piyasası Kanunu”nda bazı değişiklikler ve eklemeler olmuştur. Bunlardan biri de ayrılma hakkının, önemli nitelikteki işlemin açıklandığı tarihte elinde olana ait olacağıdır. Yani yeni hisse alan bu haktan yararlanamaz.

 

Kanun bu konuyla ilgili geçici madde eklemediğinden muğlakta kalan geçmişte ilan edilenler konusunda, SPK’nın ayrılma hakkı fiyatını belirleyen yeni taslak tebliğinde bir geçici maddede 25 Şubat tarihi son tarih öngörülmüştür. Ancak bu tebliğ resmiyet kazanmamıştır. Konu ile ilgili SİSE açıklamasında; tebliğ taslağının bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde 25 Şubat’tan sonra alanlar ayrılma hakkı kullanamayacaklar denilmektedir. Tebliğ taslağı ile ilgili görüşler 31 Mart’a kadar alınmıştı. Dolayısıyla SPK önümüzdeki günlerde nihai tebliği yayınlayabilir. SISE, bugün 17:00’de web yayını ile konu hakkında detayları paylaşacak.

 

Ayrılma ve birleşme hakları dikkate alındığında; DENCM’da ayrılma hakkına katılmak avantajlı olup birleşme cazip olmazken TRKCM ve SODA nötr, ANACM her ikisinde de kısmen avantajlı olarak gözükmektedir. Ancak fiyatlar ve oranların süreç içinde bir miktar değişme ihtimali olduğu da dikkate alınmalıdır. 

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 101 bine ulaştı. Hedge için 99 bin altına inilirse dikkatli olmak önerilebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı