Tepki geldi

tepki-geldi-25032009

Tepki geldi

7.7 milyar insanın yaşadığı dünyada, 1.7 milyar insan karantina altındayken dün Hindistan’ın 3 haftalık sokağa çıkma yasağıyla toplamda 3 milyar insan eve girdi. Yani dünyanın yarısı evde. Vaka sayısı ise 420 bini aştı.

 

Avrupa’da İtalya, İspanya halen kontrolü sağlamakta zorlanırken ABD, toplam aktif vakada 53 bine ulaşarak İtalya’nın 54 binlik rakamına yaklaştı. ABD’de FED’in sınırsız parasal genişleme hamlesinin yanı sıra Trump’ın seçim yatırımı olarak görülen maddelerini eklemesi nedeniyle demokratlarca ret edilen devlet destekleri bir süredir gündemdeydi. Ancak iki oylamada da yeterli sayı olan 60’a ulaşılamadı.

 

Yine de piyasalar, FED’in hamlesine olumlu tepki vermeyi seçti. Dün ABD’de Nasdaq % 8.1, S&P500 % 9.4, Dow Jones % 11.3 yükseldi. Dow Jones’un bu artışı 15 Mart 1933’deki % 15.3’lük artışın ardından en hızlı günlük yükselişi oldu. Avrupa’da ise Almanya’da Dax % 10.9, Rusya RTS % 9.2, Fransa’da CAC40 %8.4 ve Türkiye’de BIST100 % 6.0 yükseldi. Bu tempoya paralel şekilde Dolar Endeksi gerilerken gelişmekte olan ülke paraları da son zamanlardaki değer kayıplarının bir kısmını telafi etti. Türk Lirası da 6.60 seviyesinden 6.45’e geriledi.

 

Tepki hareketinin bugün Asya piyasalarında devam ettiği görülürken ABD’de Demokratlar ile Trump’ın anlaştığı haberi Bloomberg ajansından geçince yükselişin biraz daha arttığı görüldü.  Dolayısıyla bugüne başlarken Türkiye için iyimserliğin devam beklenebilir. 

  

STRATEJI

BIST100 Endeksi yoğun veri gündemi ile destekleri kırmıştı.  82 bin seviyesinin ana destek olarak izlenebileceği görüşümüzü koruyoruz. Dünkü tepkinin devamı halinde ana direncimiz 93 bin hedeflenebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı