Gözler bugün yine ABD işsizlik başvurularında olacak

gozler-bugun-yine-abd-issizlik-basvurularinda-olacak-09042007

Gözler bugün yine ABD işsizlik başvurularında olacak

Dünya genelinde koronavirüs toplam vaka sayısı dün itibariyle 1.5 milyon kişiyi de aştı. Durumun gün be gün daha vahim hale geldiği ABD’de toplam vaka sayısı 400 bin kişinin üzerine geçti. İtalya’da yeni vaka sayısı bir önceki güne göre bir miktar artarken hayatını kaybeden kişi sayısındaki azalış devam etti. İspanya, İngiltere ve Fransa’da ise görünüm daha kötü durumda. Türkiye’de ise dün 24.900 test ile en yüksek sayıya ulaşıldı. Buna karşılık 4.117 kişiye ulaştı. Pozitif vaka oranı günlükte düşse de ama toplamda arttı, ölüm oranları, hem günlükte hem de toplamda değişmedi. İyileşme oranı artmaya devam ederken %3,8 olan yoğun bakımdaki hasta oranı ile %2,53 entübe hasta oranı düşmeye devam etti.

FOMC tutanakları, Fed üyelerinin Mart ayında yayılan koronavirüs salgınına karşı büyüyen bir alarmla tepki verdiklerini ortaya koydu.     Mart ayında yapılan iki toplantıda faiz oranlarını indiren Fed üyeleri, ekonomi bu ani duruştan toparlanana kadar faizlerin yüzde 0-0,25 aralığında kalmasının planlandığının sinyalini verdiler. ABD ekonomisi için görünümün de son derece belirsiz olduğu vurgulandı.

Avrupa Birliği (AB), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ortak ülkelere yardım sağlamak için 15,6 milyar euro mali yardım paketi açıkladı. AB Komisyonu yazılı açıklamayla, kararın AB Yüksek Temsilcisi Josep Borell ile alındığını, temel amacın ortak ülkelere mevcut sağlık krizinde destek sağlamak olduğunu duyurdu. Açıklamada, 15,6 milyar euro mali yardımın ülkelerin su ve sıhhi tesisat sistemleri ile araştırma, hazırlık kapasitelerine destek verme ve sosyo-ekonomik etkileri azaltmayı hedeflediği belirtilerek, 3,25 milyar euronun Afrika ülkelerine, 3,8 milyar euronun da Batı Balkanlar'daki ortaklara aktarılacağının altı çizildi.

Fransa Merkez Bankası'nın tahminine göre Fransa ekonomisi yılın ilk çeyreğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert küçülmeyi gerçekleştirdi. Yılın geri kalanı için görünüm ise, koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi için konulan sınırlamalardan dolayı önemli ölçüde kötüleşiyor. Merkez bankasının Fransa ekonomisine yönelik yüzde 6'lık küçülme tahmini Avrupa ekonomilerinde arz ve talebin eş zamanlı çöküşünden kaynaklı şokun şiddetini gösteriyor. GSYİH'de bir çeyrekten diğerine böylesine bir düşüş ancak Mayıs 1968 grevi civarında yaşanan yüzde 5.3'lük gerilemeyle kıyaslanabilir.

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke, koronavirüs pandemisinin yayılmasını önlemeye yönelik çabaların etkisi ile bu çeyrekte görülecek güçlü düşüşün ardından ABD ekonomisinde hızlı ve keskin bir sıçrama beklemediğini söyledi. Bernanke Salı günü Brookings Institution'ın evsahipliğini üstlendiği bir etkinlikte yaptığı sanal konuşmada, "Hızlı bir sıçrama olacağını düşünmüyorum," dedi ve "Faaliyete tekrar muhtemelen oldukça kademeli bir şekilde başlamak durumunda kalacağız ve ardından takip eden dönemlerde tekrar faaliyette yavaşlama olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de endeksler Sanders'ın adaylıktan çekilmesinin ardından yükselişle kapandı. Ayrıca koronavirüs salgınının ivme kaybetmeye başlayacağına ilişkin beklentiler ile küçük işletmelere yönelik ilave destek hazırlığına dair haberler de iyimser havanın sürmesinde etkili oldu. Sabah saatlerinde ise ABD vadelileri ve Asya endekslerinde yatay bir görünüm gözleniyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı