Otomotiv sanayi üretim hacmi Mart ayında ihracattaki sert düşüşle %22 daraldı

otomotiv-sanayi-uretim-hacmi-mart-ayinda-ihracattaki-sert-dususle-22-daraldiotomotiv-sanayi-uretim-hacmi-mart-ayinda-ihr-13042002

Otomotiv sanayi üretim hacmi Mart ayında ihracattaki sert düşüşle %22 daraldı

OSD tarafından bugün açıklanan Mart ayı verilerine göre, otomotiv sanayi ihracat hacmi Mart ayında Covid-19 salgının neden olduğu tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksaklıklarla birlikte talepteki düşüş nedeniyle %30 düşüşle 84 bin adet seviyesine gerilerken, 1Ç20 kümülatif ihracat hacmini yıllık bazda %14 düşüşle 276 bin adete taşıdı. Mart ayında otomotiv sanayi üretimi ise yıllık bazda %22 düşüşle 103 bin adet seviyesinde gerilerken, 1Ç20 üretrim hacmini %6 düşüşle 341 bin adete taşıdı. ODD tarafından Mart ayı iç pazar satış verilerinin (%2 artış) geçtiğimiz hafta açıklandığını belirtmek isteriz.

Mart ayında, Ford Otosan ve Tofaş Fabrika’nın ihracat hacimleri yıllık bazda sırasıyla %32 ve %39 daralma gösterdi. 1Ç20’de ise Tofaş ihracat hacmi daralması %11 ile sınırlı kalırken, Ford Otosan’ın ihracat hacmi yüksek baz etkisi nedeniyle %25 düştü.

Otomotiv sanayiinde rakamların salgın nedeniyle Nisan ayından itibaren daha da kötüleşeceğini düşünüyoruz. Haziran ayından sonra sektörün verilerinde normalleşme görebiliriz. 2020 yılı için hem sektörün iç pazar hem de ihracat satış hacimlerinde %20 daralma öngörüyoruz.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı