Sabit getirili yatırım

Sabit getirili yatırımlar sermayeyi korur, piyasa iniş çıkışlarından ve jeopolitik olaylardan daha az etkilendikleri için genellikle hisse senetlerinden daha düşük risk taşırlar ve bazı durumlarda vergi muafiyeti sağlarlar.

Sabit getirili yatırım

SGMK yatırımı nedir? Sabit getirili yatırımlar sermayeyi korur, piyasa iniş çıkışlarından ve jeopolitik olaylardan daha az etkilendikleri için genellikle hisse senetlerinden daha düşük risk taşırlar ve bazı durumlarda vergi muafiyeti sağlarlar. Tipik olarak, sabit getirili yatırımlar şunları içerir:

-Devlet tahvilleri

-Şirket tahvilleri

-Mevduat sertifikaları (CD'ler)

Başlıca özellikleri:Sabit getirili yatırımlar ile yatırımcılar aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık ne kadar para alacaklarını ve vade sonunda anaparalarını geri alacaklarını tam olarak bilirler. Şirket tahvili sahipleri, bir şirketin iflas veya tasfiye ilan etmesi durumunda, bir şirketin varlıkları üzerinde adi hisse senedi sahiplerinden daha yüksek bir talep hakkına sahiptir.

Tahvillerin nitelikleri şunları içerir:

Nominal değer: "Nominal değer" veya "par" olarak da bilinir, tahvilin vadesi geldiğinde yatırımcıya ödenecek tutardır; tahvillerin çoğu 1.000$'lık artışlarla ihraç edilir.

Kupon oranı: Tahvilin nominal değeri üzerinden ödenen getiri.

Vade: Tahvilin vade tarihine kadar geçen süre.

Örneğin, kupon oranı yüzde 5 olan ve vadesi beş yıl olan 10.000 ABD Doları tutarında bir tahvil satın alan bir yatırımcı, her yıl 500 ABD Doları tutarında beş kupon ödemesi ve beşinci yılın sonunda ilk yatırımının getirisini alacaktır. Toplam getiri şöyle olacaktır:

10.000$ * %5 = 500$

500$ * 5 = 2500$

10.000 ABD Doları + 2.500 ABD Doları = 12.500 ABD Doları

 Farklı türler

-Hazine tahvilleri (Hükümet tahvilleri)

 Hazine bonoları, senetler, tahviller, hükümet tarafından ihraç edilen ve “X” vadesine sahip devlet borçlanma senetleridir. Bu sözleşmeler vadeye kadar dönemsel faiz kazanır ve bu noktada mal sahibine anaparaya eşit bir nominal tutar da ödenir.

-Hazine bonoları (T-bill): Bir yıldan kısa sürede vadesi gelir ve kupon getirisi ödemez, faizleri vade sonunda geri alınır.

-Hazine borçlanma senetleri (T-note): 2, 3, 5 veya 10 yılda vadesi gelir, altı ayda bir faiz öder ve 100 doların katları halinde satılır.

-Hazine tahvilleri (T-bond): 10 ila 30 yıl arasında vadeleri vardır, düzenli faiz öderler ve 100 doların katları halinde gelirler.

- Şirket tahvilleri

 Şirket tahvili, bir şirketin sermayesini artırmak için çıkardığı borçlanma aracıdır. Bir şirket tahvili satın alan bir yatırımcı, bir dizi faiz ödemesi karşılığında şirkete fiilen borç para vermiş olur, ancak bu tahviller aktif olarak ikincil piyasada da işlem görebilir.

-Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS)

 Enflasyona bağlı tahvil, anapara üzerinden faiz gelirinin ödenmesinin belirli bir fiyat endeksi, genellikle Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ilgili olduğu bir tahvildir. Bu özellik, yatırımcılara enflasyondaki değişikliklere karşı koruma sağlar. Tahvilin nakit akışları, tahvilin sahibinin bilinen bir reel getiri oranı almasını sağlamak için ayarlanır.

-Belediye tahvilleri

 Otoyol veya okul inşaatı gibi projeleri finanse etmek için eyaletler, şehirler, ilçeler ve diğer devlet kurumları tarafından ihraç edilen borçlanma senetleri. Belediye tahvilleri, bir yıl ile 10 yıl arasında değişen vadelere sahip olabilir.

Belediye tahvillerinin faizi genellikle gelir vergisinden muaftır ve tahvilin alıcısı tahvilin çıkarıldığı eyalette ikamet ediyorsa yerel vergilerden muaf olabilir.

-Mevduat sertifikaları

 Altı ay, bir yıl, 18 ay, üç veya altı yıl gibi belirli bir süre için belirtilen miktarda faiz ödeyen federal sigortalı banka mevduatları. Bankalar, kredi birlikleri ve aracı kurumlar tarafından sunulurlar ve CD'ler, kişi başına 250 bin ABD Dolarına kadar FDIC veya Ulusal Kredi Birliği İdaresi (NCUA) koruması taşır.

CD faiz oranları genellikle bankaların tasarruf ve para piyasası ürünlerinde sundukları faiz oranlarından daha yüksektir. Tipik olarak, vade tarihinden önce bir CD'den para çekmek için erken para çekme cezaları (EWP'ler) vardır.

- Sabit gelirli ETF'ler

Borsada işlem gören fonlar (ETF'ler), bir endeks, sektör, belirli bir emtia veya diğer varlıkları izleyen, yatırım fonuna benzer bir tür havuzlanmış yatırım aracıdır. ETF'leri yatırım fonlarından ayıran şey, bir borsada alınıp satılmalarıdır.

Sabit gelirli bir ETF, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri, belediye tahvilleri ve yerel tahvilleri içerir.

Dayanak enstrümanlar olan tahvillerin kendilerinin bir vade tarihi varken, bir tahvil ETF'sinin vade tarihi yoktur, bunun yerine tahvillerin gerçek fiyatından prim veya iskonto ile işlem görür. İlk ETF, S&P 500 Endeksini izleyen ve bugün aktif olarak işlem gören bir ETF olmaya devam eden SPDR S&P 500 ETF idi.

-Yeşil tahviller

Yeşil tahvil, iklim ve çevre projeleri için para toplamak için özel olarak tasarlanmış bir tür sabit gelirli araçtır.

Bu tahviller tipik olarak varlığa bağlıdır ve ihraç eden kuruluşun bilançosu tarafından desteklenir, bu nedenle genellikle ihraççılarının diğer borç yükümlülükleriyle aynı kredi notunu taşırlar. Yeşil tahviller, çevresel faydaları olan yeni ve mevcut projeler için sermaye artırımına ve yatırıma olanak tanır.

Yeşil Tahvil İlkeleri (GBP), ihraççıları net sıfır emisyon ekonomisini teşvik eden ve çevreyi koruyan çevresel açıdan sağlam ve sürdürülebilir projeleri finanse etmede desteklemeyi amaçlamaktadır.

Finansal piyasalar, kentsel ulaşım altyapısından yenilenebilir enerji tesislerine kadar dünya çapında artan düşük karbonlu projelere yönelik talebi karşılayarak iklim sorununun çözülmesine yardımcı olabilir. Yeşil tahviller gibi yeni finansal araçlar, bu projelere daha fazla sermayenin çekilmesine yardımcı oluyor. Net standartlar ve daha iyi piyasa verileri, yeşil tahvilleri yatırım yapmak için daha da çekici bir yol haline getirerek kullanımını hızlandıracak.

Riskler ve faydalar.

Faydalar

 -Çeşitlendirme: Sabit gelirli yatırımlar, borsada büyük dalgalanmalar olduğunda ortaya çıkan kayıpları dengelemeye yardımcı olabilir.

-Sermayenin korunması: Sabit getirili menkul kıymetlere yapılan yatırım, bir yatırımcının sermayesinin korunmasına yardımcı olabilir.

-Gelir yaratma: Tahvil yatırımlarındaki kupon ödemeleri, düzenli aralıklarla düzenli bir gelir akışı sağlar ve birçok devlet tahvilinden elde edilen gelir vergiden muaftır.

 Riskler

 -Faiz oranı riski: Faiz oranları yükseldiğinde, tahvil fiyatları düştüğünde, bir yatırımcının elinde tuttuğu tahvillerin değeri daha düşük olur.

-Enflasyon riski: Tahviller düzenli aralıklarla sabit bir faiz öder, ancak bu oran enflasyon oranından düşükse tahvil sahibi satın alma gücünü kaybeder.

-Kredi riski: Bir tahvil ihraççısı zor zamanlar geçirir ve borç yükümlülüklerini yerine getiremezse, tahvil sahipleri anaparalarının tam değerini geri alamayabilir.

-Likidite riski: Aniden bir şey ortaya çıkarsa ve tahvil sahibi sabit getirili varlığını satması gerekirse, alıcı bulamayabilir.

Tahvil fiyatı getirisiyle nasıl ilişkilidir? Tahvil fiyatı ve tahvil getirisi ters orantılıdır. Tahvilin fiyatı arttıkça getirisi düşer. Tahvilin fiyatı düştükçe getirisi artar. Bunun nedeni, tahvilin kupon oranının sabit kalması, dolayısıyla ikincil piyasalardaki fiyatın genellikle geçerli piyasa oranlarıyla uyumlu olacak şekilde dalgalanmasıdır.

Piyasadaki faiz oranları yükseldiğinde, daha yüksek faiz oranları elde etmek için daha fazla yatırım seçeneği olur. %3 kupon ödemeli tahvil ihraç eden bir tahvil, faiz oranları %5'e yükselirse artık "modası geçmiş" olabilir. Bunu telafi etmek için tahvil ikincil piyasada indirimli olarak satılacaktır. Kupon oranı %3 olarak kalacak olsa da, tahvilin daha düşük fiyatı yatırımcının daha yüksek getiri elde edeceği anlamına gelir.

İkincil piyasalar aracılığıyla tahvil yatırımına girmek isteyen bir yatırımcıysanız, büyük olasılıkla indirimli bir tahvil satın alabilirsiniz. Daha eski bir bono tutuyorsanız ve getirisi artıyorsa, bu, ödediğiniz fiyatın piyasa şartlarında daha aşağısına düştüğü anlamına gelir. Ancak yine de ilk yatırımınızdan kupon oranı kazanırsınız.

Ek olarak, yüksek getiriler tahvilin riski ile doğru orantılıdır. Önemsiz bir tahvil için çok yüksek bir getiri elde edebilirsiniz, ancak bu, bunun iyi bir yatırım olduğu anlamına gelmez. Genel olarak, daha yüksek getiriler, tahviller için daha fazla riski yansıtır. Daha güvenli yatırımlar arayan riski sevmeyen yatırımcılar için, aslında daha düşük bir getiri tercih edilebilir.

Sonuç? Sabit gelir, sermayenin ve gelirin korunmasına odaklanan bir yatırım yaklaşımıdır. Genellikle devlet ve şirket tahvilleri, CD'ler ve para piyasası fonları gibi yatırımları içerir. Sabit gelir, hisse senetlerinden daha az riskle istikrarlı bir gelir akışı sunabilir.

ABD Hazinesi, hükümetin sabit getirili menkul kıymetlerini garanti eder ve ekonomik belirsizlik zamanlarında güvenli liman yatırımları olarak kabul edilir. Öte yandan, şirket tahvilleri şirketin finansal uygulanabilirliği ile desteklenmektedir. Kısacası, şirket tahvilleri devlet tahvillerinden daha yüksek temerrüt riskine sahiptir.

Kaynak: Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı