Geçen Haftadan Kalanlar

gecen-haftadan-kalanlar-15062004

Geçen Haftadan Kalanlar

OECD Haziran Ayı “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu” Yayımladı…

Örgüt, Küresel ekonomi ve ülke ekonomilerine dair farklı bir bakış açısı ile büyüme, işsizlik ve enflasyon oranlarına dair tahminlerini yayımladı. İki ayrı durumda tahmin açıklayan Örgüt, bu tahminlerini coronavirüs salgının 1.dalga ve 2.dalga olması şeklinde ikiye ayırdı. Küresel ekonomi için büyüme tahminini şayet virüsün 1.dalga ile sınırlı kalması halinde %6,0 daralma yönünde olduğunu tahmin etti. İkinci bir dalga yaşanması halinde küresel ekonomi için tahmini %7,6 oranında daralma şeklinde duyurdu. Örgüt, Türkiye ekonomisi için büyüme tahminini virüsün 1.dalga ile kalması halinde %4,8 oranında daralma olacağı yönünde tahmin ediyor. İkinci dalga yaşanması durumunda Türkiye ekonomisi için %8,1 oranında daralma bekliyor.

ESRB’den Bankalara Temettü Ödemeleri Konusunda Uyarı…

Avrupa Sistemsel Risk Kurulu (ESRB), en azından bu yılın sonuna kadar bankaların temettü ödemelerine, prim dağıtmamaları veya hisse geri alımı yapmamalarına imkân verilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Çin’de TÜFE Beklentilerin Altında Kaldı…

Çin’de mayıs ayına ait TÜFE verisi yıllık bazda %2,7 oranında beklentilerin altında bir artış kaydetti. Aynı döneme ait üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise %3,7 oranında azaldı. ÜFE son dört yılın en kötü düşüşüne işaret etti.

Fitch, ABD Ekonomisinin Yılın 2.Çeyreğinde %10,5 Daralma Tahmini…

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, ABD ekonomisine ilişkin olarak yüksek frekanslı verilerin GSYH yıllık daralmanın mayıs ayında daha az negatif hale geldiğini belirtti. Kurum, geniş ölçekte ABD ekonomisinin ikinci çeyrek dönemde %10,5 oranında daralacağını tahmin ediyor.

BDDK’dan Kredi Kartı Hamlesi…

BDDK, kredi kartı taksitlendirme süreçlerine yönelik bazı değişikliklere gitti. Havayolları, seyahat acenteleri, konaklama ile yurtiçine ilişkin harcamalarda uygulanmakta olan 12 aylık taksitlendirme seçeneğini 18 aya çıkardı.

Japonya Ekonomisi 1.Çeyrek Dönemde %0,6 Daraldı…

Japonya ekonomisi yılın ilk çeyreklik döneminde beklentilerin 0,1 puan üzerinde %0,6 oranında daralma kaydetti. Yıllık bazda GSYH ise %2,2 oranında daralma yönünde oldu. Sermaye giderleri aynı dönemde %1,9 oranında artarken, bireysel tüketim %0,8 oranında daraldı.

Fed Faizini Sabit Bıraktı…

Fed, piyasa beklentilerine paralel şekilde fonlama faizini %0,0-0,25 bandı aralığında sabit bıraktı. 2022 yılına kadar iki eyalet başkanı haricinde faizlerin sıfır seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Karar metninde, virüsün ekonomik aktiviteler ve işgücü koşullarında ciddi kayıplar yarattığına dikkat çekildi. Finansal koşulların gelişme kaydettiğine değinilirken, işletme ve hanehalkı harcamaları ile kredi kanalları ve ekonomi üzerindeki baskının devam ettiği değerlendirdi. Banka, karar metni ile birlikte ekonomik projeksiyonlarını da yayımladı.2020 yılı için büyüme tahminini %6,5 oranında daralma yönünde tahmin ediyor. İşsizlik tahmini %9,3, PCE %0,8 ve Çekirdek PCE için %1,0 oranında artış beklentisi bulunuyor. 2021 yılı içinse %5,0 oranında büyüme tahmininde bulunan Banka, işsizlik oranını ise %3,6 oranında tahmin ediyor. PCE %1,6, çekirdek PCE içinse %1,5 artış bekliyor.

Türkiye’de Sanayi Üretimi Nisan ayında %30,4 oranında azaldı…

Coronavirüs nedeniyle fabrika ve işletmelerde faaliyetlerin kısmi çalışmaya ve durma noktasına gelmesiyle birlikte ekonomideki ivme kaybı veri setlerine yansımış durumda. Cuma günü gelen sanayi üretimi verisi aylık bazda %30,4 oranında azaldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre sanayi üretimi ise %31,4 oranında geriledi. Sanayi üretimi içerisinde çekirdek olarak incelediğimiz imalat sanayi ise mart ayına göre %32,5 oranında azaldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,3 oranında düştü. Ay içerisinde toplam sanayiye katkısı olan tüm alt kalemlerin gerilediği dikkat çekiyor. 2.çeyrek dönemin ilk verisinin bu denli daralması ve mayıs ayında negatif seviyelerin korunacağı sinyali ile büyümeye sanayi sektöründen gelecek katkının negatif olabileceği değerlendirmekteyiz.

Nisan Ayında Cari Açık Arttı…

Nisan ayında cari açık piyasa tahminlerini aşarak 5,1 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayı ile birlikte on iki aylık cari işlemler açığı ise 3,3 milyar Dolar oldu. Dış ticaret açığında yaşanan artışın etkisi ile cari işlemler hesabı baskı altında kalırken, bu dönemde turizm sektörünün de zayıf tablosu cari açığın artmasını tetikledi. Dış ticaret açığı aynı dönemde 3,8 milyar Dolar oldu. Aynı dönemde doğrudan yatırımlarda 133 milyon Dolar çıkış gerçekleşti. Portföy yatırımlarında 2,4 milyar Dolarlık çıkış finans hesabında dikkat çekerken, alt kalemler olarak incelendiğinde hisse senedinde 847 milyon Dolar, DİBS’te ise 1,01 milyar Dolar net satışın yaşandığı görüldü. Net resmi rezervler ise bu dönemde 8,6 milyar dolar düşüş kaydetti.

İşsizlik oranı %13,2 oldu…

Mart döneminde işsizlik oranı %13,2 olurken, işsiz sayısı ise 573 bin kişi azaldı ve 3 milyon 971 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı aynı dönemde %42,0 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılım oranı ise mart döneminde %48,4 olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı %13,5 oranında gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranı ise %24,6 oranında açıklandı.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı