Ekonomik teşvik beklentileri borsaları coşturdu

ekonomik-tesvik-beklentileri-borsalari-costurdu-25032008

Ekonomik teşvik beklentileri borsaları coşturdu

Dünya genelinde korona virüs endişeleri devam ederken Çin'in Şantung eyaletinde bir kişinin otobüs seyahati sırasında hayatını kaybetmesi üzerine yapılan inceleme kişide farelerden insanlara geçen hantavirüs isimli bir virüsün tespit edildiği belirtildi. Çin'de farelerden insanlara bulaşan hantavirüs tespit edilen bir kişinin hayatını kaybetmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı ülkede yeni salgın endişesine yol açtı.

Korona virüs salgının nedeniyle yaşanan gelişmenin ardından Japonya Başbakanı Abe, IOC Başkanı Bach'tan 2020 Olimpiyatları'nın 1 yıl ertelenmesini talep etmişti. Japonya Başbakanı Abe ve Olimpiyat Komitesi Olimpiyatların 1 yıl ertelenmesi için anlaştı ve 2020 Olimpiyatları 2021 yılına ertelendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 7 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıklarken Türkiye'de bugüne kadar Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 44'e yükseldi, vaka sayısı ise 1872 oldu.

Euro Bölgesi ise tarihinin en derin ekonomik krizi ile karşı karşıya. Euro Bölgesi'nde bileşik PMI göstergesi Mart'ta 51.6'dan 31.4'e geriledi. IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "Euro Bölgesi'nde işletme faaliyetleri, küresel finans krizi dönemindekine kıyasla Mart ayında çok daha geniş bir boyutta çöküş yaşadı. Gelecek bir yıla ilişkin işletme güveni rekor düşük seviyeye gerileyerek politika yapıcıların şimdiye kadar olan çabalarının kötüleşen tabloyu aydınlatamadığını gösterdi." dedi. Almanya virüs sonrası ekonomi için teşvik paketi planlıyor. Şansölye Angela Merkel'in hükümeti, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, korona virüs krizinin hafiflemesinin ardından Alman ekonomisini desteklemek için bir teşvik programı düşünüyor. Görüşmelerin gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynak, Almanya ekonomisinin pandemi kontrol altına alındıktan sonra resesyona girmesi durumunda, ekonominin tekrar büyümeye geçebilmesi için bir teşvik paketinin gerekeceğini söyledi. İtalya Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle 2020 yılı için önceden belirlenmiş bütçe açığı hedefini yükseltmek üzere parlamentodan Nisan ayının ilk haftasında yetki isteyeceklerini duyurdu. Altın tarafında ise küresel çapta fiziksel altın açığı olduğu belirtilerek perakende yatırımcının korona virüs endişelerinden dolayı fiziksel altına yönelmesi ve arzın azalmasıyla birlikte küresel çapta külçe altın ve sikke açığı olduğu belirtiliyor.

FED’in sınırsız miktarda Hazine kağıdı ve mortgage menkul kıymeti alacağını açıklaması ve ABD Kongresi'nde 2 trilyon dolarlık ekonomik kurtarma paketinde anlaşmaya yaklaşıldığı haberlerinin ardından başta ABD piyasaları olmak üzere piyasalarda önemli oranda bir toparlanma yaşandı. ABD’de Dow Jones endeksi 1933’den bu yana bir gün içinde en yüksek seviyede kazançla günü kapattı. Dow Jones endeksi yüzde 11,37,SP500 endeksi yüzde 9,38 ve Nasdaq yüzde 8,12 artışla kapandı. Yazının yazıldığı dakikalarda ise ABD’de teşvik paketinde anlaşma sağlandığı haberleri geldi. ABD vadelilerine baktığımızda Nasdaq vadeli endeksinin bu sıralarda %2.2, SP500 vadeli endeksinin ise %1.95 düşüş eğiliminde hareket ettiği gözleniyor. Asya piyasalarında ise önceki günkü ABD borsalarındaki yükselişe paralel şekilde pozitif yönlü hareketler dikkat çekiyor. Japonya’da Nikkei %5’in üzerinde yükselişle hareket ederken, Hong Kong Hang Seng endeksinde yükseliş %2’nin biraz üzerinde seyrediyor. Çin’de Shangai bileşik endeksi ise %1.6 yükselişte.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı