İnşaat sektöründe kadınlara da yer var

insaat-sektorunde-kadinlara-da-yer-var-05032010

İnşaat sektöründe kadınlara da yer var

Programın eğitim koordinatörü olan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, inşaat sektörünün farklı alanlara yönelmeye izin veren ve şantiyeyle sınırlı olmayan bir alan olması bakımından, sanıldığı gibi, erkek egemen bir sektör olmadığını belirtiyor.

 

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, Kuveyt’te inşaatı devam eden uluslararası havalimanında çalışacak mühendislerin eğitiminde görev alıyor. Limak Holding tarafından yapımına devam edilen ve Türkiye sınırları dışında tek kalemde alınmış en büyük proje olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası projesi çok sayıda sosyal sorumluluk projesini de içeriyor.

 

Bu projeler arasında yer alan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” (Kuwait’s Engineer Girls) eğitim programının Türkiye koordinatörlüğünü yürüten Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, aynı zamanda Kuveyt’te mühendislik eğitimi alan kadın öğrencilere 2018’den beri stratejik yönetim dersleri veriyor.

 

Kuwait Ministry of Public Works’un talebiyle sektörde çalışmakta olan Kuveytli mühendislere de eğitimler veren Beliz Özorhon “Kuveyt’in Mühendis Kızları” programı kapsamında Kuveyt Üniversitesi’nin Mühendislik ve Petrol Fakültesi’nde okuyan son sınıf ya da buradan yeni mezun olmuş 30-40 kadar kadın öğrenciye “Yaratıcı Mühendislik Eğitimi” dersi veriyor.

 

Mühendis kadınların sosyal hayata hazırlanması, teknik ve mesleki becerileri kazanması ve liderlik yönlerinin güçlenmesi amacıyla verilen eğitimlerin bir bölümü Kuveyt’te bir bölümü ise online olarak veriliyor.

 

Son olarak bu yıl Şubat ayında Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çalışanı inşaat, elektronik ve makine alanlarından 14 mühendisin katıldığı eğitimi gerçekleştiren Özorhon, ‘’Havalimanı işletmesi Kuveyt devletine devredildiğinde Kuveytli mühendisler operasyonları yürüteceği için bu mühendisler çok sayıda eğitimden geçiyorlar. Benim verdiğim eğitim de proje yönetimi ve stratejik yönetim alanındaki eksikliklerini kapatmalarını hedefliyor’’ dedi.

 

“İnşaat sektörü sanıldığı gibi erkek egemen bir sektör değil”

 

İnşaat sektörünün sanıldığı gibi erkek egemen bir sektör olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özorhon, “Öğrencilerin kafalarındaki soru işaretlerinin kalktığını ve inşaat sektöründe yer almak isteyen kadınlar olarak desteklendiklerini görmek çok önemli. Zaten bu meslek kadınlara uygun olmayan bir meslek değil. Hem farklı alanlara yönelmeye izin veren ve şantiyeyle sınırlı olmayan bir alan hem de kadınların şantiyede çalışmayı seçtiklerinde de saygı gördükleri bir sektör. Kuveyt’e eğitim vermeye gittiğimde de aynı şeyi gördüm. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak da kadın öğrencileri destekliyor ve bu sektörde kadınları görmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. BÜYAP (Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü) kadınların özellikle inşaat mühendisliği alanında cesaretlenmesini sağlamak için akademiden ya da sektörden başarılı kadınların konuşma yaptığı etkinlikler düzenliyor. Zaten kadınların istediklerinde yapamayacağı hiçbir iş yok,” ifadelerini kullandı.


Hibya Haber Ajansı