Diyanet'ten koronavirüs tedbirleri

diyanetten-koronavirus-tedbirleri-16032004

Diyanet'ten koronavirüs tedbirleri

Diyanet İşleri Başkanlığı, koronavirüs salgınına karşı bazı tedbirler aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, düzenlediği basın toplantısında, yeni tip koronavirüsün bulunduğu ortamda insandan insana kısa sürede yayılarak çok kısa sürede salgın haline geldiğini, virüsün ilk bulaştığı anda fark edilemediğinden hastalığı taşıyan kişilerin aynı ortamda bulunan diğer insanlar için büyük bir tehlike oluşturduğuna işaret etti.

İnsanların toplu halde bulundukları mekanların söz konusu virüsün yayılması için oldukça uygun bir ortam oluşturduğunu anlatan Erbaş, şöyle konuştu:

''Böyle ortamlar hastalığın salgın hale gelmesinde yüksek bir risk oluşturmaktadır. Ülkemizde vaka sayısının artmaya başlamasıyla birlikte kamu otoritesi tarafından tedbir olarak insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiştir. Yaşanan bu olağanüstü durum dikkate alındığında cami ve mescidlerde namazların cemmatle kılınmaya devam edinmesi halinde virüsün yayılma riskinin artabileceği anlaşılmaktadır. Bu itibarla temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan İslam dini insanların hayatını tehlikeye atacak uygulamalara asla cevaz vermez. Nitekim Peygamber efendimiz, 'bir yerde veba hastalığı çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba hastalığı çıkarsa, o bölgeden de ayrılmalıyız' buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmiş, bulaşıcı hastalık taşıyan kişinin sağlam kişinin yanına gitmemesini buyurarak salgın hastalıklara karşı tedbirli olmanın gereğini vurgulamıştır. Bundan dolayı, doğal afet veya salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda, sahabe-i ikramın namazların evlerde kılınmasına dair uygulamalarının varlığı da bilinmektedir. Asr-ı saadet ve sahabe-i ikram dönemine ait bu bilgi ve uygulamalara dayanan İslam alimleri topu halde idame edilen ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir.''

Erbaş, yeni tip koranavirüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescidlerde cemaat ve namaza ara verilmesinin gerekli hale geldiğini ifade ederek, ''Bu süreçte Cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir. Ayrıca ezanların okunmaya devam edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınarak, camilerin münferiden namaz kılmak için açık bulundurulmasının uygun olacağına karar verilmiştir. Milletimiz için, İslam alemimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum ve insanlığın bir an önce bu virüsten kurtulmasını, kurtulması için de gerekli çalışmalar yapılmasında rabbimden kolaylıklar niyaz ediyorum.'' diye konuştu.


Hibya Haber Ajansı