Gözler paragöz Amerika’da

gozler-paragoz-amerikada-12032010

Gözler paragöz Amerika’da

Dünyada 116 ülkede görülen Yeni koranavirüs, DSÖ tarafından küresel salgın(pandemi) olarak nitelendirilmeye başlandı.

 

İnanılması güç şeyler oluyor. Günlük ölü sayısı 100 olduğunda İtalya karantina kararı almıştı. Dün günlük ölü sayısı 200 olunca İtalya’da eczane ve gıda dükkanları dışında her yer kapatıldı. Juventus’lu stoper Daniele Rugani'de virüs çıkınca takım gözlem altına alındı.  Dünyanın en iyi sağlık notuna sahip Kuzey İtalya merkezli salgında, vaka sayısı ülke genelinde 12 bini geçti. 

 

Önceki gün vaka sayısı bini geçen Almanya, Fransa ve İspanya; bugün 2 bin vakayı geçti. Avrupa’daki yayılma endişeleri artırırken bugün Avrupa Merkez Bankası toplantısında finansal önlemler açıklanması bekleniyor.  Dün İngiltere MB, 26 Marttaki toplantıyı beklemeden 50 baz puan indirime giderek % 0.25’e çekti. İzlanda MB da 18 Marttaki toplantı öncesinde 50 baz puan indirime gitti.

 

Asıl sorun ABD! Ana stratejisi daima krizi ülkesinden uzakta tutmak olan ABD, bugüne kadar ne yaptıysa bugün ona engel olmakta. Şöyle anlatalım: ABD’de 330 milyon kişi yaşıyor. Nüfusun çoğu çalışmakta ve işsizlik tarihin en düşük seviyelerinde geziyor. Ancak ülkenin sağlık sistemi özel sektör üzerine kurulu. Sağlık sigortaları, yüksek primle yüksek giderleri karşılıyor. Obama, sigorta hakkı olmayanlara sigorta imkanı sağlayacağını vaadederek başkan olmuş ve Obamacare denen yasa ile 50 milyon sigortasız insanın en azından yarısı sigortalı hale gelmişti. Cumhuriyetçi başkan Trump, fakirlere sigorta yasasını iptal ettirmek istedi ama senatoda 2017 Temmuz’da kılpayı başaramadı.

 

Şimdi ABD’de virüs testi için ortalama 3 bin dolarlık maliyeti sigorta şirketin karşılarsa sorun yok ama sigortasız 20-25 milyon (ülkenin % 7si) o parayı nasıl verecek? ABD’deki bireysel iflasların 2/3’ü, evsizlerin çoğu sigorta yükünü karşılayamayanlar zaten. İşte bugüne kadar karşı olduğu kesime karşı Trump’ın çıkmazı.

 

Sigortasızlara devlet desteği verilmediği sürece ABD’de çok hızlı yayılma potansiyeli var.  Bir çalışmaya göre İtalya’daki yayılma aynen ABD’de olursa 10 Mayıs’a kadar ABD’de tüm sağlık tesisleri doluyor ve sağlık sistemi kitleniyor. Daha da salgın devam ederse ABD sağlık sistemi çökebilir. Bu senaryoya göre koca eyaletlerin karantina altına alındığı görülebilir.

 

Dün akşam Trump, Avrupa’dan gelen uçakları 30 günlüğüne durdurdu. FED de dolar likiditesini artırmak için repo limitlerini artırdı. 18 Mart toplantısında yada öncesinde faiz indirimi de bekleniyor.

 

Şimdi, dünya nefesini tutmuş, ABD’de yayılmanın trendini izleyecek. Ama paragöz Amerika sağlık sistemi, piyasaları korkutmaya devam ediyor. Dünden beri satışların yaygınlığı sürüyor. G. Kore, Tayvan, Çin gibi ülkeler salgını yavaşlatmayı başardı. Önümüzdeki bir ayda Avrupa ve ABD de yavaşlatırsa büyük başarı olur ve global kriz kısa sürebilir. 

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi yoğun veri gündemi ile destekleri kırıyor. Artık, 95 bin desteği konuşulmaya başlayabilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı