Omar ve Biz Fransa’dan 3 Ödül ile döndü

omar-ve-biz-fransadan-3-odul-ile-dondu---10062004

Omar ve Biz Fransa’dan 3 Ödül ile döndü

Yönetmenliğini Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in yaptığı OMAR VE BİZ filmi önyargıları ve iletişim problemleri sebebiyle yalnızlaşan emekli asker İsmet karakteri üzerinden anlattığı birbirini tanıma, komşuluk ve göç hikayesi ile uluslararası yolculuğuna başarılarla devam ediyor.

Fransa’da 10.su düzenlenen SEE Paris Film Festivali (South East European Film Festival ) 2-7 Haziran tarihleri arası Covid sebebiyle bu yıl online olarak gerçekleştirildi.

Festivalin uluslararası yarışmasında yer alan OMAR VE BİZ, En İyi Film (Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er) , En İyi Senaryo (Mehmet Bahadır Er) ve En İyi Erkek Oyuncu (Cem Bender) ödüllerine layık görüldü.

Filmin yönetmenlerinden Maryna Er Gorbach; oyuncularımızdan Hala Alsayaseneh Türkiye’nin ardından şu anda Fransa/Paris’te göçmen statüsü ile yaşamakta ve filmi ilk kez hem de ailesi ile izleme fırsatı buldu, üstelik bu kez sınırlar hepimize kapalı iken, belki biz onun yanına gidemedik ama oynadığı film sınırları aşıp kendisine ulaşabildi, çok mutluyuz yorumunda bulundu.

Aynı zamanda yapımcı ve senarist olan Mehmet Bahadır Er ise filmin duygusu ve mesajının zamanın ruhu ile doğru örtüştüğü, filmin evrensel mesajının haber yada güncel politik dilden uzak kalarak duygulara odaklandığı için filmin dünyanın birçok ülkesinden taktir edilip davetler almaya devam etmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Ulusal ve uluslararası birçok başarı kazanan filmin özeti :

İsmet, sınır görevini tamamladıktan sonra yeni emekli olmuş bir askerdir. Sivil hayatta ailesi ve çevresindekilerle iletişim kurmakta zorlanır ve oğlu eğitimini bahane ederek, İsmet’ten uzaklaşabilmek için Amerika’ya gitmiştir. Karısı da oğlunun yanına gitmek istemektedir. Tüm bunlar yaşanırken, Türkiye – Yunanistan sınırındaki evlerinde iki kaçak göçmenle ansızın komşu olmak zorunda kalırlar. İsmet, yaşadıklarının etkisiyle, politik bakış açısı ve önyargılarıyla yüzleşecektir.

Cem Bender, *Taj Sher Yakub, Menderes Samancılar, Ushan Çakır, Uygar Tamer, Timur Ölkebaş ile *Hala Alsayaneh’in oynadığı Omar ve Biz (Omar and Us), önümüzdeki aylardaCGV Mars Dağıtım dağıtımıyla Protim V.P tarafından vizyona çıkarılacak.

“Omar ve Biz”, Kültür Bakanlığı destekli ve TRT ortaklığı ile çekildi.

*Filmin iki göçmen karakterini oynayan Taj Sher Yakub ve Hala Alsayasneh geçici göçmen statüsü ile yaşamlarını sürdürmektedir.

“Omar ve Biz” filmi bu ay Uluslararası Göç Filmleri Festivali - Uluslararası Yarışma ve Sofya Film Festivali - Balkan Filmleri Yarışmasında yer alacak…

Hibya Haber Ajansı