Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi

olmaya-devlet-cihanda-bir-nefes-sihhat-gibi-26022010

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 2 ay önce ortaya çıkan Covid-19 virüsü, dünya genelinde 81 binden fazla kişiye bulaştı. İyileşen sayısı 30 bin olurken salgında can kaybı ise 2,800'e ulaştı. Ölümlere bakıldığında 50 yaş üstünde daha etkili olduğu görülüyor.

Çin dışındaki ülkelerde vaka ve ölümler artmaya başlarken vakada en fazla yükseliş İtalya, Güney Kore ve İran'dan geldi.  Dün; İsviçre, Hırvatistan, Romanya, Avusturya, Umman, Cezayir’de virüs ilk kez görüldü.

İtalya’da en yoğun vaka Milano merkezli bölgede iken Venedik ikinci sırada. Başbakan Conte, "İtiraf etmeliyim ki vaka sayısındaki patlayış bizi şaşırttı" dedi. Son durumda ülkedeki 322 vakanın 10’u öldü.

İran’da son durumda 95 hastadan 16sı öldü. Sağlık Bakanı yardımcısının ve bir milletvekilinin de virüs kaptığı açıklandı.

Türkiye’de THY, Tahran dışında İran uçuşlarını 10 Marta kadar durdurduğunu açıkladı. Dün, Kum şehrinden gelen vatandaşlarımızın da bindiği Tahran’dan gelen uçak Ankara’ya indi, 132 Türk yolcu ve mürettebat karantinaya alındı.

ABD’de 57 kişi’de vaka görülürken dün Trump “Koronavirüs konusunda çok iyi bir iş çıkarıyoruz. Aşı elde etme çalışmaları için 2,5 milyar dolarlık fonu onayladım. Koronavirüs için aşı çok yakın” dedi. Geçmişte “Çin ile anlaşma çok yakın” der gibi… O zamanlar borsaları yükselmiş ve rekorlar kırmıştı.

Başkan’ın borsaları kendinin yükselttiğine inancı tam: 2018 ara seçimlerinde “demokratlara oy verirseniz borsa yıkılır” demişti. Demokratlar, Temsilciler Meclisinde çoğunluğu aldı ama rekorlar devam etti. Şimdi de “eğer seçimleri kaybedersem hisse senedi piyasasında daha önceri benzeri görülmemiş bir çöküş yaşanır“ dedi. Başkanın açıklamalarının ardından ABD borsa endeksleri dün % 3 civarında düştü.

Piyasaların belirsizliği sevmediği bilinir. Dünya Sağlık Örgütü aşı için “ancak 18 ay sonra” demişti. Dolayısıyla ara sıra gelen haberler, küresel yavaşlamayı engellemediği sürece piyasaları memnun etmeyebilir. Üstelik ABD Endeksleri şişirilmiş fiyatlarla yılbaşından beri % 9a varan kazançlara ulaşmıştı. Bu düşüşle yılbaşından beri kazancını geri vermiş oldu. Ancak; Kore, Japonya, Fransa, Rusya Endeksleri % 6 civarında yılbaşından beri kayıplarda görülüyor. BIST 100 Endeksinin de dün kapanış itibariyle yılbaşından beri kazancını geri verdiği görülmektedir.

Bu hafta başlaması planlanan Güney Kore 1. Futbol Ligi koronavirüs sebebiyle ertelenmişti. Japonya'da da tüm ligler 15 Mart tarihine kadar ertelendi. UEFA İkinci Başkanı Michele Uva, korona virüsünü nedeniyle EURO 2020'de şehir değişikliği yapılabileceğini, tehdidin devam etmesi halinde Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'ne de ara verebileceklerini söyledi. Bilindiği gibi Euro 2020’nin açılış maçında 12 Haziran’da Türkiye Roma’da İtalya ile karşılaşacaktı. 30 Mayıs günü ise İstanbul Olimpiyat Stadında Şampiyonlar Ligi finali oynanacak.

Kanuni Sultan Süleyman’ın söylediği sözle yazımızı bitiriyoruz: Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sıhhat Gibi

STRATEJI

116 bin direncini geçemeyen BIST, yurtdışına paralel gerilemelerde 111-112 bin bandını test edebilir. 116 bin üstü ise pozitife dönebiliriz.

Kaynak:
Hibya Haber Ajansı