Günlük strateji

 Asya hisse senedi piyasaları haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı.

Günlük strateji

Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasaları haftaya satıcılı bir başlangıç yaptı. Japonya endekslerinde sınırlı satışlar hakim. Bu sabah Güney Kore’de Kospi Endeksi %1,29, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,35 düştü. Japonya endekslerinde yataya yakın satıcılı bir seyir izlenmekte. Bir haftalık Ay Yeni Yılı tatilinin ardından işlemlere başlayan Çin hisselerinde Asya’daki eğilimin aksine alıcılı bir piyasa mevcut; Şanghay Bileşik Endeksi %0,26, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,05 yükseliş kaydetti. MSCI Japonya hariç Asya Endeksi bugün %0,49 düştü. ABD’de hisse senedi endekslerinin cuma gününü yükselişle tamamlamalarının ardından vadeli kontratlar haftaya satıcılı bir başlangıcı işaret ediyor. Fed’in bu haftaki para politikası toplantısında faiz artırımı temposunu düşüreceğine ilişkin iyimserliğe karşın volatilite yüksek seyretmekte. Bugün veri takviminde yurt içinde ocak ayı Ekonomik Güven Endeksi takip edilecek. Endeks içerisinde en fazla ağırlığa (%40) sahip alt endeks olan Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) söz konusu dönemde arttı. Tüketici güveni de (%20) güçlü artış kaydetti. Sınırlı ağırlığı olan inşaat sektörü güveni (%5) artarken toplam %35 paya sahip hizmet ve perakende ticaret sektörleri güveninde düşüş olmuştu. Bu nedenle üst endekste ocakta yükseliş beklenebilir. Borsa İstanbul tarafında seans içerisinde sert hareketler ile kısa vadede satışlar devam etmekte. Endekste orta vadeli yükseliş eğilimi korunmakla birlikte kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu bağlamda teknik seviyeler önem arz etmektedir.

Piyasalarda cuma günü ne oldu? Avrupa ve ABD hisse endeksleri haftanın son işlem gününde pozitif bir görünüm ortaya koydu. Avrupa’da; DAX Endeksi 15.150 puanda, FTSE 100 Endeksi 7.765 puanda ve CAC 40 Endeksi 7.097 puanda yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafındaysa Nasdaq Bileşik Endeksi %1’e yakın artışla yukarı yönlü harekette öncü oldu. S&P 500 Endeksi %0,25 artarken Dow Jones Endeksi sınırlı yükseldi. ABD’de beklenenden iyi gelen GSYİH rakamları, enflasyonun düşüş trendini teyit eden PCE Fiyat Endeksi ve 4Ç22’de rekor seviyede gelir bildiren Tesla bilançosu cuma günkü yükselişte etkili oldu. Dolar Endeksi (DXY) hafifçe artarak 101,9 puana yükseldi. EUR/USD paritesi ise 1,087 seviyesine geriledi. ABD Hazine tahvili faizleri bir miktar yükseldi; 10 yıllıkların faizi yeniden %3,5’in üzerine çıktı. DXY’nin hafifçe artması ons altının sınırlı oranda değer kaybetmesinde etkili oldu ve ons altın 1.929USD’ye indi. Emtia grubundan Brent petrol %1,46 düşerek varil başına 86USD’den işlem gördü. Cuma günü ABD’de Fed’in de yakından izlediği ‘PCE enflasyonunun’ aralık ayı verisi açıklandı. PCE aylık bazda %0,1 ve yıllık %5 ile piyasa beklentisinden daha az arttı. Gıda ve enerji kalemlerini dışarıda bırakan çekirdek PCE ise beklentiler doğrultusunda aylık %0,3 ve yıllık %4,4 arttı. PCE rakamları enflasyondaki düşüşün sürdüğünü işaret ederek Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatması ihtimalini güçlendirdi. ABD’de aralık ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksi de açıklandı. Endeks Mayıs 2022’den bu yana ilk defa artarak (%2,5) 76,9 değerini aldı.

BIST 100 Endeksi cuma günü %0,75 düşerek küresel hisse endekslerinden negatif ayrıştı. Kapanışa doğru Endeks’te alım hareketi gerçekleşti ancak gün genelinde hâkim olan satışların neticesinde Endeks 5.191,83 puana indi. Gösterge endeksin işlem hacmi 98,69 milyar TL oldu. EUR/TRY kuru pariteye bağlı olarak 20,43 TL’ye geriledi. USD/TRY kuru 18,81 TL seviyesinde, gram altınsa 1.165 TL’de yatay fiyatlandı. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

Kaynak: Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı