Virüs umulmadık hızla yayılıyor

virus-umulmadik-hizla-yayiliyor-03042008

Virüs umulmadık hızla yayılıyor

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, koronavirüsün umulmadık hızla yayıldığını söyledi.

Koca, düzenlediği bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, gelinen noktada alıması gerekn tedbirler bulunduğunu bildirdi.

''Virüs umulmadık hızla yayılıyor '' diyen Bakan Koca, şöyle konuştu:

''Bugün 16 bin 160 test yapıldı. 2 bin 786 yeni vaka tespit edildi, 69 kişi hayatını kaybetti. En yüksek vefat sayımız 210 ile İstanbul. Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üstündeki vefat sayısının giderek daha da artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının daha fazla olduğunu görüyoruz. Yoğun bakım hastalarımızın yüzde 62.2'sinde altta yatan en az 2 hastalık bulunmakta. Vefat edenlerin yarısında da en az iki kronik hastalık bulunuyor. Sosyal izolasyon konusunda çağırı yapmamıza rağmen başarılı olduğumuzu düşünmüyorum. KOAH hastaları ağırlıklı 55-90 yaş arası seyrettiğini görüyoruz, KOAH hastaların özellikle yaş farkı göstermeden vefat edenlerin aynı oranı koruduğunu görüyoruz. Yani genç de olsa aynı oranda, yaşlı gibi bir risk oluşturduğunu görüyoruz.''


Sağlık Bakanı Koca, şehirlerarası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç bulunduğuna işaret etti.

İstanbul başta olmak üzere sokak hareketliliğinin beklenen düzeye inmediğini dile getiren ''Hastalık belirtisi olan herkesin mutlak maske takması gerektiğini söylüyoruz. Risk taşıyan ve vaka sayısının arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz ve bu bölgelerde maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda maske takılması gerektiği bilim kurulunun bu anlamda önerisidir.'' diye konuştu.

Bakan Koca, Çin'in araştırmalarına göre 1 kişinin ortalama 2.6 kişiye virüs bulaştırdığının tespit edildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İstanbul'da 1 kişinin bulaştırdığı kişi sayısı 16, 2.6 değil. Bilim kurulunun analizine göre şu an için İstanbul'da 1 kişi 16 kişiye hastalık bulaştırıyor. Koronavirüsünden ölenlere defin işlemlerinde farklı bir uygulama yapılmıyor. Bugüne kadar ki bulaşıcı hastalıklarda yapılan uygulamalar uygulanıyor. İyileşen 69 hastamız daha var. Kayıp sayımız düne kıyasla az. Tablonun bütünü ise bize şunu söylüyor, temas içinde olmamalıyız, araya mesafe koymalıyız, kendimizi izole etmeliyiz. Virüsün yayılmasını tedbirleri uygulayarak durdurabiliriz. Bilim kurulunun bugün tedbirlerin daha da sıkılaşacağı bir önerisi oldu. Bununla ilgili açıklamayı Cumhurbaşkanımız yapacak. Bilim kurulundan bir arkadaşımızın test sonuçlarının pozitif olduğunu, sosyolojik ve psikolojik konularda yeni kurullar başlatılacağını söyleyebilirim.''


Hibya Haber Ajansı