ABD İstihdam raporuna ilişkin beklentiler

abd-istihdam-raporuna-iliskin-beklentiler--02081903

ABD İstihdam raporuna ilişkin beklentiler

Küresel piyasaların odağında yer alan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi bugün TSİ 15:30 da açıklanacak. ABD tarım dışı verisinin tanımını yaparak başlayacak olursak,tarım sektörü dışında kalan son ay içinde ki çalışan insanların sayısında ki değişimin ifade edildiği ve makro ekonomik açıdan önem düzeyi yüksek olan veri beklentilerin üzerinde açıklanırsa dolar lehine pozitif bir etki yaratır.

Fed'in 10 yıl aradan sonra ilk kez politika faizinde indirime gitmiş olması ve faiz kararından sonra mikrofon başına geçen Fed Başkanı Powell'ın kullandığı "Bu uzun dönemli bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı değil ancak yeniden faiz indirebiliriz." ifadeleri doların küresel bazda değer kazanmasına zemin hazırladı. Başkan ayrıca ABD ekonomisi için görünümün destekleyici olmayı sürdürdüğünü ve faiz indiriminin aşağı yönlü risklere karşı sigorta olmasının hedeflendiğini belirtti. Powell, faiz indirimine enflasyonun hedefe ilerlemesini desteklemek için gidildiğini vurgularken küresel zayıflığın, ticaret gerginliklerinin ABD ekonomisini etkilediğinin altını çizdi. Fed'in faiz indirdiği ve ticaret savaşlarının tekrar alevlendiği bu süreçte kritik öneme sahip olan veri piyasaların yön arayışında etkili olacaktır. Geçtiğimiz ay 224 bin kişi olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisi bu ay 164K olarak beklentilere yansımaktadır. Açıklanan değerin beklentiden sapması halinde piyasada ki volatilite artış görülebilir.

Ekonomik aktiviteyi ölçmede kullanılan diğer bir önemli gösterge olan işsizlik oranı ise %3.7 seviyesinde beklenilmektedir. İşsizlik oranının %3.7 veya altında bir değerde açıklanması dolar lehine fiyatlamaların yaşanmasına zemin hazırlayacakken ülke ekonomisi için pozitif bir etki yaratacaktır. ABD Tarım dışı istihdam verisinin öncü verileri arasında yer alan ADP Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Değişimi beklentilerin üzerine çıkarak 156 bin kişi olarak açıklandı. Tam istihdam seviyesine yaklaşan ABD ekonomisi için açıklanan iş gücüne katılım oranları dikkat çekmeye devam etmektedir. Tarım dışı ile yüksek korelasyona sahip olan diğer PMI verilerine baktığımızda ise ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi henüz açıklanmazken, ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 51.2 ile beklentilerin altında açıklandı. Ortalama saatlik kazançlar verisi ise son dönemde ciddi anlamda dikkatle takip edilen bir veri olarak piyasaların odağında yer almaktadır.

Ortalama saatlik kazançlar verisi için alt başlık açarak biraz daha detaylı incelemek gerekirse bu verinin artış göstermesi kişisel gelirlerin artmasına neden olur. Kişisel gelirlerde olan artış kişisel tüketimde artışın yaşanmasını tetikler. Bu sebepten dolayı da mallara olan talepte artış ve enflasyon seviyesinde hedeflenen düzeye yaklaşma gerçekleşir. Mallara olan talebin artması arzın artmasını ivmelendireceği için yeni istihdam katılımı artarken işsizlik oranı düşüş gösterir. Bu da doğrudan ekonomik büyümeyi etkileyen en önemli faktörlerin başında gelir. Ortalama saatlik kazançlar verisi Temmuz ayında %0.2 oranında beklenmektedir. Bu oranın yükseliş göstermesi dolar cephesinde değer kazancının yaşanmasına zemin hazırlayacaktır.

Bu yüzden tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verisi hem küresel piyasaların hem de FED 'in odağında yer alan en önemli veriler olarak göze çarpmaktadır. Tarım dışı istihdam verisinin ve ortalama saatlik kazançlar verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile işsizlik oranında gerileme görülmesi dolar lehine fiyatlamaların yaşanmasına neden olur.

EURUSD

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirse 1.0980 ana destek seviyesi gündeme gelebilir. Veri beklentilerin altında kalırsa 1.1103 ana direnç seviyesi üzerinde 1.1220 takip edeceğimiz ilk direnç.

ALTIN

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirse 1414 ve 1402 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Veri beklentilerin altında kalırsa 1437 direnç seviyesi üzerinde 1451 ilk direnç.

USDTRY

Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelirse 5.5945 direnç seviyesi gündeme gelebilir. Bu seviye üzerinde ise 5.6414 ve 5.7080 dirençlerini takip edeceğiz. Veri beklentilerin altında kalırsa 5.5455 destek seviyesi altında 5.5026 ve 5.4467 ilk destekler.



Dinamik Menkul Değerler