BIST 100 endeksi virüs etkisiyle gerileyen global borsalara parelel seyrederek geriledi

bist-100-endeksi-virus-etkisiyle-gerileyen-global-borsalara-parelel-seyrederek-geriledi-30012010

BIST 100 endeksi virüs etkisiyle gerileyen global borsalara parelel seyrederek geriledi

Dünya Sağlık Örgütü, Çin'in Vuhan kentinde başlayan Koronavirüs salgınının risklerini değerlendirirken hata yaptıklarını kabul etti ve alarm seviyesini yükseltti. Aslında bu konuda Çin onları yanılttı.  Vaka sayısını az göstererek başedebileceğini düşündü. Fakat geçen hafta 1.5 milyarlık nüfusu olan ülkede 84 yaşına ulaşmış doktor Zhong Nanshan’a dönüp “gel bizi bu dertten kurtar” diyerek önemli bir adım attılar.

Dr. Zhong, 2003 SARS virüsü çıktığında hükümeti eleştirmiş ve aktif olarak virüsle mücadele etmişti. SARS o yoğun mücadele sayesinde kısa sürede kontrol altına alınmış ve salgın büyümemişti. Doktor, şimdi göreve gelince ilk iş “şeffaf olacağız” demişti. O günden beri virüs sayısı her gün katlanarak büyüyor. Yani artık gerçek daha net ortaya dökülüyor. Tedavi süreci için de uğraşıyorlardır. Ancak salgın nedeniyle Çin 60 milyon insanını tecrit ederken dünya da Çin’i kısmen tecrit ediyor.

Çin’de virüsün etkilediği kişi sayısı dün de 1600 kişi daha artarak 7780’e yükseldi. Avrupa’da; Fransa’da 5, Almanya’da 4, Finlandiya’da 1 vaka ortaya çıkarken ABD’de 5, Kanada’da 3 vaka ortaya çıktı. British Airways, Lufthansa, American Airways, United Airlines, Cathay Pacific, Lion Air, Air Seoel, Finair ve Air India Çin’in tamamına yada belli bölümlerine uçuşlarını geçici bir süre durdurdu. THY ise bu konuda incelemelerin sürdüğünü açıkladı. Belki de rakiplerin çekilmesi ile THYnin kazanç imkanı artabilir.

Sadece dünya değil, Türkiye’de virüse karşı tedbirini alıyor. Örneğin sosyal medyada dolaşan bu twit, halkın önlemini göstermesi açısından manidar: “Metroya uzakdoğulu biri bindi, ilahi klibinde açması hızlandırılmış çiçek gibi dağıldık sağa sola”

Japon araba firmaları da Çin’deki üretimlerini durdurdu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin durma noktasına doğru gittiği anormal bir dönemde piyasalarda voleyi vurma hevesiyle hareket edenlerin dikkatli olmasını tavsiye ederiz. Çünkü önümüzü göremediğimizi düşünüyoruz. Bunun “risk” değil “belirsizlik” olduğu görüşündeyiz.

 

STRATEJI

BIST100 Endeksi, 124500 seviyesini gördükten sonra Virüs etkisiyle gerileyen global borsalara paralel seyrederek geriledi. Bu sabah negatif açıyor. 118 bin destek olarak izlenebilir.

 

Kaynak: Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı