Yurtdışında piyasalar Paskalya tatilinde

yurtdisinda-piyasalar-paskalya-tatilinde-10042009

Yurtdışında piyasalar Paskalya tatilinde

ABD, Avrupa ve bazı Asya ülkeleri bugün ve bazı ülkeler ise pazartesi günü dahil olacak şekilde Paskalya tatili nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Tatil öncesinde dün hareket yaratan haber akışlarının etkisi ile endeksler tatile güçlü bir kapanış ile girdi. Dün Fed’in 2,3 Trilyon Dolar ek yardım sağlayacağına ilişkin değerlendirmesi, petrol üretim kesintisinde anlaşmaya varılması, AB’nin ekonomik pakette uzlaşı sağlaması gibi gelişmelerin hemen hemen hepsi dün gerçekleşti. ABD endeksleri özellikle Fed’in açıklamaları sonrasında güçlü şekilde kapattı. S&P 500 Endeksi 1974 yılından bu yana en iyi haftalık kazancına yöneldiği görüldü. Avrupa borsalarında ise yine görünüm pozitif oldu ve endeksler günü %2’ye yakın primle tamamladı. Bu sabah birçok borsa kapalı. Emtialar tarafında özellikle likidite desteğini pozitif fiyatlayan ons altın 1700$ sınırına yaklaştı. Vadeli ons altın kontratı ise 1734$ seviyesine tırmandı. Vadeli ve spot ons altın arasındaki fiyat farkı sürüyor. Bu nedenle temkinli yaklaşmakta fayda var. Petrol fiyatlarında ise OPEC ve Rusya arasındaki görüşme süreci izlendi. Dün sabah saatlerinde 20 milyon varillik kesintiye dair gelen açıklama ile petrol fiyatları %5 üzerinde primlendi. Fakat anlaşmadan 10 milyon varillik günlük olarak azaltılmanın gündemde olduğu değerlendirildi. Gelen bu açıklamalar sonrasında petrol fiyatlarında satışlar öne çıktı. Bugün G20 Enerji Bakanlarının görüşmesi var. Özellikle G20 cephesinden de gelecek açıklamalar önemli olacak. Diğer yandan bugün, ABD’de mart ayı TÜFE ve Fed üyelerinin konuşmaları yakından izlenecek. Hacimsiz bir gün olması nedeniyle fiyatlamalardaki hareket sınırlı kalabilir. Fakat emtia tarafındaki gelişmeler yakından izlenecek.

 

Yurtiçi piyasalarda dün endeks günü %2,8 yukarıda 95.834 puanla tamamladı. İşlem hacmi ise 15,1 milyar TL ile Çarşamba günkü işlem hacminin bir miktar altında gerçekleşti. Dün global piyasalardaki hareket ve iyimserliğin etkisi ile pozitif tablo tüm hisse ve endeks gruplarında korundu. Bugün küresel piyasalardaki hacimsiz hareket olmasından dolayı, endeksin daha çok iç piyasa dinamikleri ile şekilleneceğini belirtmekte fayda var. Dolar/TL kanadında ise 6,69 seviyesi izleniyor. 6,60 sınırına doğru geri çekilmeler söz konusu olsa da bu destek alanında tepki alımlarının geldiği görülüyor. Bu nedenle daha önce yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 6,60 seviyesi düşüşlerin devam etmesi adına  önemli olacak. Yukarıda 6,75 – 6,81 direnç aralığı izlenebilir. Bugün seans başında işsizlik oranı açıklanacak. Majör bir veri değil fakat yılın ilk verisi olmasından dolayı takip etmekte fayda var. Diğer yandan içeride ki haber akışlarını önemle izlenecek.

 

Manşette Öne Çıkanlar

·         AB ülkeleri, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkilerine karşı yaklaşık 540 milyar Euro’luk ekonomik pakette uzlaşı sağladı.

·         ABD Senatosu yeni ekonomik destek tasarısında anlaşamadı.

·         OPEC ve ortakları, üretimi günlük 10 milyon varil kısma konusundaki anlaşmanın taslağını elde etmiş durumdalar. Delegeler, daha da önemlisi, Rusya'nın da derin bir üretim kısıntısına gitme konusunda anlaştığını açıkladılar.

·         Fed Başkanı Powell, Fed'in ülkenin yıkıcı koronavirüs pandemisinden toparlanmasına yardımcı olmak için tüm gücünü, yetkisinin sınırlarını zorlamakta olduğunu da işaret ederek, "etkili, önceden harekete geçerek ve agresif bir şekilde" kullanmayı taahhüt ettiğini belirtti.

·         Fed, koronavirüs pandemisi boyunca 2.3 trilyon dolar tutarında ek yardım sağlayacak yeni adımlar serisini açıkladı. Söz konusu adımlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile eyalet ve yerel hükümetlere yardım programları içeriyor.

·         IMF İcra Direktörü Kristalina Georgieva, Türkiye dahil tüm üye ülkelerle yapıcı temasları olduğunu söyledi.

·         ABD Haftalık olarak açıklanan ilk işsizlik başvuruları geçen hafta 6,6 milyon kişi olarak gerçekleşti.

·         Çin’de mart ayında ÜFE %1,5 yıllık bazda daraldı. TÜFE ise yine yıllık bazda aynı dönemde %4,3 oranında artış sağladı.

·         ABD Trump'ın ofisinden kıdemli bir yetkili, ABD'nin OPEC ve müttefiklerinin petrol üretimini 10 milyon varil/gün kısmak konusunda prensipte anlaşmaya varmalarını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

·         Koronavirüs Bilim Kurulu saat 16.00’da video konferans yöntemiyle toplanacak. Sonrasında saat 19.00’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklaması yapacak.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif açılış bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı