Altının gözü Fed toplantısında

Altın geçtiğimiz hafta alıcılı bir haftayı geride bırakırken, altı haftayı da üst üste yeşilde kapatmış oldu.

Altının gözü Fed toplantısında

Altın geçtiğimiz hafta alıcılı bir haftayı geride bırakırken, altı haftayı da üst üste yeşilde kapatmış oldu. 1926 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan sarı maden, hafta ortasına kadar alıcılı seyrederek, 1949 dolar/onsla geçtiğimiz yılın Nisan ayından bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu. Altın haftanın son gününe kadar bu seviyede kalmayı başaramazken, haftalık kapanışını 1928 dolar/ons seviyesinden yaparak yüzde 0,1’lik bir kazançla seansı tamamladı. Kritik FED haftasına girilmişken altın 1930 dolar/ons seviyesi civarında seyretmeye devam ediyor. FED’in 25 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, karar sonrası Başkan Jerome Powell’in mesajları piyasaların genel seyrini belirleyecek. Genel anlamda Başkanın güvercin sayılacak mesaj vermesi durumunda piyasaların yukarı gidişini destekleyebilir. Bu yükselişten altın da payını düşeni alarak 1950 dolar/onsun üzerine doğru atak yapması beklenebilir.

 

Gümüş geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan büyüme verisi sonrası gümüşün 24 dolar/onsu aştığını görmemize rağmen, haftayı yeşilde kapatamadığını gözlemledik.  23,91 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan beyaz maden, 23,60 dolar/ons seviyesinden seansı tamamlayarak yüzde 1,3 kaybı hanesine yazdı.

 

Platin haftayı kayıpla tamamlayan bir diğer kıymetli maden olurken, son bir aydaki tüm kazançlarını geri vermiş oldu. 1045 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan platin, 1014 dolar/onstan günü tamamlayarak yüzde 3 kaybı hanesine yazdı.

 

Paladyum geçtiğimiz haftanın en çok değer kaybeden kıymetli madeni olurken, son 13 ayın en düşük seviyesini kaydettiği bir haftayı yaşadı. 1717 dolar/ons seviyesinden haftaya başlayan paladyum, 1611 dolar/ons seviyesinden haftayı tamamlayarak yüzde 6,7 kaybı hanesine yazdı.

 

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda geçtiğimiz hafta işlemler dünya fiyatlarının üzerinde 8 dolar/onsla gerçekleşerek primli işlemler devam etti. Hacim açısından ortalama bir hafta geride kalırken 24.446         kg altın, 3.941 kg gümüş işlemiyle seans tamamlandı.

 

Kaynak TROY
Hibya Haber Ajansı